Így mérgezik meg az életünket azok a bizonyos „játszmák”

Írta: ,

Minden ember egy nagy játékos itt a Földön, amivel alapvetően nem is lenne semmi baj, hiszen néha szükségesek ezek az emberi játszmák – azonban vigyázz, mert könnyen a rabjukká válhatsz!

Gyerekkori játszmák Kép forrása: chardphoto.com

1/5 Gyerekkori játszmák

Már gyerekként is megtanultuk, hogy bizony vannak olyan praktikák a szülők ellen, melyeket felhasználva mi jöhetünk ki győztesként egy-egy vitából, és ezeket a legtöbben előszeretettel alkalmaztuk is – ezzel tulajdonképpen nincs semmi baj, hiszen gyerekként másként láttuk még az életet.

Rájöttünk, hogy mennyivel könnyebb minden, ha bevetjük ezeket az eszközöket, hiszen az is megtörténhet, hogy a szüleinkben bűntudatot ébresztünk, ami után biztos, hogy mindent megtesznek a kiengesztelésünk érdekében.

A baj ott kezdődik, ha ez felnőttkorodban is teljesen természetes marad, és őszinte megnyilvánulások helyett tovább játszol az emberekkel.

A könnyebb út Kép forrása: nessakphotography.com

2/5 A könnyebb út

Vannak emberek, akik az érzelmi zsarolás mesterei, és mindig elérik, hogy azt érezd, te vagy a hibás mindenért.

Ellenük a legjobb védekezés az, ha teljesen magukra hagyod őket a sértődött állapotukban és vársz, ameddig lenyugszanak.

Ha belemész a játékba és elkövetsz mindent, hogy kiengeszteld a sértődött felet, akkor ezzel csak azt éred el, hogy kedve szerint játszadozni fog veled.

Ne tedd ezt magaddal – ha szükséges, engedd el ezt a személyt az életedből, mert nem ilyen egy őszinte kapcsolat.

Érzelmi terror Kép forrása: fashionising.com

3/5 Érzelmi terror

Tegyük fel, hogy megbeszélitek a barátnőddel, hogy elmentek moziba, ajánlasz egy általad kiválasztott filmet, mire ő közli veled, hogy inkább mégsincs kedve a filmezéshez.

Persze te tudod, hogy ez megint róla szól, mivel mindig úgy kell történnie mindennek, ahogy azt ő megálmodta.

Gyakran barátok között is megszokottak az érzelmi játszmák, mert nyilván egy baráti környezetben mindenki sokkal lazább és rugalmasabb, de ne hagyd, hogy akár a családod, akár a barátaid érzelmi zsarolást alkalmazzanak veled szemben, ugyanis, ha az emberek megérzik, hogy te erre érzékeny vagy, akkor egyből bevetik ellened az apró kis játszmáikat.

Párkapcsolati játszmák Kép forrása: harpernoelphotography.com

4/5 Párkapcsolati játszmák

Ismerős a helyzet, amikor már az első randin próbálod magad jobb színben feltüntetni a pasi előtt, hogy ezzel még inkább imponálj neki? Persze azzal semmi baj nincs, ha próbálod a maximumot nyújtani, de az ne abból álljon, hogy olyannak állítod be magad, amilyen nem vagy, mert ez a későbbiekben vissza fog ütni.

Ott találhatod magad egy kapcsolatban, amit a mindennapi játszmák mérgeznek meg. Az elején még működik, ha megsértődsz és nem szólsz a párodhoz napokig, sőt talán még kicsit élvezed is, ahogy próbál kiengesztelni, de egy idő után elege lesz ebből és inkább továbbáll.

Ne hagyd, hogy idáig fajuljon a dolog, és inkább játssz nyílt lapokkal!

Mi a megoldás? Kép forrása: lalalovelythings.com

5/5 Mi a megoldás?

Egyértelműen az őszinteség! Ez a nehezebb és kellemetlenebb út, de egyben a kifizetődőbb is. Hagyd el az apró játszmákat, és inkább beszélj meg mindenkivel mindent egyenesen, őszintén.

Lehet, hogy lesz néhány nem kívánatos perced, de legalább tudni fogod magadról, hogy te mindenkivel korrekt voltál. Persze könnyebb bevetni az érzelmi terrort, várva, hogy a másik majd enged és minden úgy lesz, ahogy te szeretnéd, de így könnyen ott találhatod magad csupa boldogtalan kapcsolatban, mert az emberi játszmák mindent megmérgeznek.

Légy őszinte, és te is ezt kapod majd vissza mindenkitől.