Így maradhatsz pozitív akkor is, ha körülötted mindenki pesszimista

Írta: ,

Bármennyire is nehéz ezzel szembenézni, hazánk hírhedt a pesszimista szemléletmódjáról. Persze nem mindenki áll negatívan az élet dolgaihoz, de sajnos többségben vannak azok, akik folyton a rosszat látják mindenben. Mindenkinek lehetnek rossz napjai, azt viszont nem szabad hagynod, hogy mások borús hangulata rád is átragadjon! Próbálj minden helyzethez pozitívan hozzáállni – jelen cikkünkkel ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani!

1/7 Nem baj, ha néha rosszkedved van

Jó dolog, ha törekszel az optimizmusra, de igazán csak akkor tudod átadni magadat ezeknek az érzéseknek, ha nem próbálod meg őket kikényszeríteni. Emiatt is annyira nehéz a kihívás!

A lényeg az, hogy nem gond, ha nem kelsz minden nap hatalmas mosollyal az arcodon. Oké, természetesen ilyenkor is van miért örülnöd (mindig van!).

Ettől függetlenül érezheted úgy, hogy ez a nap nem a tiéd, mert konfliktusod lesz a főnököddel, és amúgy is ott bujkál benned az influenza.

Az viszont nem mindegy, hogyan állsz másokhoz a rossz napokon, mert ahhoz jogod van, hogy duzzogj, de ahhoz nem, hogy mindenki más életkedvét is elvedd.

Mit tegyél ilyenkor? Kép forrása: oncewed.com

2/7 Mit tegyél ilyenkor?

A rossz napjaidon a pesszimizmust illetően csupán annyi a teendőd, hogy megpróbálsz mindenkivel normálisan bánni. Nem muszáj vadidegenekre mosolyognod az utcán, ha úgy érzed, hogy ez most nem jön zsigerből.

Egész nyugodtan hallgass zenét, és merülj el a gondolataidban – legalább újabb negatív monológokkal nem rontják tovább a napodat.

Emellett pedig fontos, hogy ne menj bele felesleges vitákba, nézeteltérésekbe, mert ha már eleve bal lábbal keltél, akkor sanszos, hogy ezek a konfliktusok nem fognak túl jól elsülni.

Sokkal jobban jársz, ha nyelsz egyet és úgy döntesz, ezzel ma inkább nem foglalkozol, vagy valamilyen ürügyre hivatkozva megkéred az illetőt, hogy halasszátok el a beszélgetést.

A rosszkedv is ragadós Kép forrása: movenourishbelieve.com

3/7 A rosszkedv is ragadós

Ahogy neked lehet rossz napod, úgy másoknak is, sőt egyesek már-már hivatásszerűen űzik ezt az életformát. Hogyan tudsz pozitív maradni a társaságukban?

Nos, ha teljesen kizárt, hogy elkerüld őket (ami azért elég ritka), akkor meg kell tanulnod együtt élni velük. Az a lényeg, hogy legyen egy képzeletbeli határod, amin nem engeded át a külső feszültséget.

Sokszor nehéz elvonatkoztatni, de azért nem lehetetlen. Mindig arra gondolj, hogy az a probléma, amin mindenki pörög, vajon a te életedre is hatással van? 

Teljesen felesleges a jelenben időt és energiát pazarolnod az aggódásra, borúlátásra.

Nem kell mindenkit meggyőznöd... Kép forrása: tumblr, sergiorentero

4/7 Nem kell mindenkit meggyőznöd...

… és azt sem kell hagynod, hogy téged meggyőzzenek. Mivel manapság gyakorlatilag mindenki és mindenhova írogathat az interneten, valóságos kommentáradatok szabadultak el, aminek az eredménye általában vita, pesszimizmus, és persze vádaskodás. Teljesen mindegy, miről van szó, az emberek mindenen képesek veszekedni.

Azonban az is igaz, hogy az interneten keringő információk igen jelentős része hamis, kiszínezett, de legalábbis nem tartalmaz minden információt ahhoz, hogy valóban hiteles képet kaphass a tényekről. Szóval ismét oda jutunk, hogy tölthetsz órákat a hozzászólások olvasásával, de ezzel valójában csak az idődet vesztegeted, és még jól fel is húzod magadat.

5/7 Akkor hogyan tovább?

Online viszonylag könnyű dolgod van: csak annyit kell tenned, hogy leiratkozol az adott oldalakról, illetve egyszerűen nem nyitod meg a rémhíreket, kommenteket. Ez az elején nagyon nehéz lehet, de hidd el, semmi lényegesről nem fogsz lemaradni!

Tegyél egy próbát: egy hétig ne nézz híradót, neten is csak azokat a cikkeket olvasd el, amik valóban érdekelnek (és nem válságról, háborúról, halálról szólnak). Hidd el, egészen megdöbbentő lesz a változás!

Ha online sikerül túllépned a pesszimizmuson, akkor pedig kezdheted a valóságban is leépíteni azokat az embereket, akik folyton visszahúznak. Persze ez nem jelent teljes hírzárlatot, mi sem támogatjuk a struccpolitikát.

Csak nem mindegy, honnan és milyen infókat gyűjtesz be, és mennyire hagyod, hogy tönkretegyék a napodat…

6/7 Ne menj bele a licitálásba

Sajnos manapság nagy divat azt elemezni, „kinek rosszabb”. Olyannyira, hogy sok helyen egyenesen beképzeltnek és nagyképűnek tarthatnak, ha azt mered állítani, hogy boldog vagy, imádod a munkádat, a párkapcsolatod pedig tökéletes.

Sokan csak hírből ismerik a sikert, az örömöt, vagy éppen a szerelmet, és azt gondolják, te sem mondasz igazat, ezért megpróbálnak a lelkedbe gázolni, pl. néhány alattomos pletykával.

Ha adsz a véleményükre, akkor ők nyertek, ha viszont nem foglalkozol velük, akkor megmaradhatsz a saját kis boldog világodban.

Jobb, ha nem mész bele sem a licitálásba, sem a győzködésbe. Már csak azért sem, mert a pozitív életfelfogás nem jön csak úgy magától, a saját harcát mindenkinek magának kell megvívnia.

Persze azért segíthetsz Kép forrása: teentimes.com

7/7 Persze azért segíthetsz

Annak ellenére, hogy nem tudod mindenkinek megváltoztatni a véleményét, életfelfogását, azért megadhatod nekik az esélyt, hiszen ennyi mindenkinek jár. Persze ne egy vérbeli munkakerülőt próbálj meggyőzni arról, hogy a sült galamb nem repül a szájába – egyszer, legfeljebb kétszer megpróbálhatod, de csak annak tudsz segíteni, aki hagyja, nem pedig annak, aki elvárja, hogy megcsináld helyette.

Segíts ott, ahol van rá igény! Lehet, hogy tényleg egy kollégád támogatásáról van szó, de az is előfordulhat, hogy a közeli menhelyen, vagy éppen otthon találod meg azt a pontot, ahol sokat tudsz segíteni.

Teljesen mindegy, miről van szó, a kis segítség is segítség. Márpedig ha a támogatásodat örömmel fogadják, akkor az tovább erősíti a pozitív hozzáállásodat.