Így hat rád, ha élvezed az internetes trollkodást

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Amennyiben negatívan gondolkodsz önmagadról, a közvetlen, vagy akár közvetett ismerőseidről, akkor azzal elsődlegesen a saját életedet keseríted meg. Persze nem segítesz abban sem, hogy helyesen ítéljenek meg…

A negatív kommentek

Úgy tűnik, sokkal könnyebb negatív véleményünknek hangot adni, ha otthon ülünk az internet előtt, mint ha személyesen kellene ugyanazt elmondanunk.

Az anonimitás nagy bátorságot ad, illetve az is, hogy túlságosan lazán vesszük a véleménynyilvánítást, ha az online történik.

A világhálón csaknem már bármihez hozzászólhatunk, aminek az az eredménye, hogy a kommentek többsége sokkal inkább provokatív, negatív, becsmérlő, semmint dicsérő vagy bátorító.

Természetesen nem kell mindenkinek mindenben egyetértenie, de meglehetősen elkeserítő tud lenni, mikor az ember lánya naivan belelapozgat a véleményekbe, majd az első három vélemény után még az életkedve is elmegy.

De vajon kit minősít mindez? Sok esetben nem azt, aki magát a tartalmat közzétette, hanem aki mindennemű háttérinformáció nélkül, pusztán rosszindulatból véleményez.

A megkeseredettek véleménye

Mondhatnánk, hogy aki kirakatba teszi az életét, annak vállalnia kell azt is, hogy negatív kritikát kap, de a valóság az, hogy a legtöbb becsmérlés messze áll a tartalmas bírálattól.

Sok esetben úgy tűnik, hogy a közönség tetszését egyáltalán nem nyerte el egy kép, videó, vagy akár egy blog bejegyzés, holott csak arról van szó, hogy a jóindulatú többség nem akarja felvenni a kesztyűt. 

Gyakran a helyesírásról, a fogalmazásról, a káromkodással felérő szavak használatából már megállapítják, hogy az illetőkkel lehetetlen véleményt egyeztetni.

Sokan inkább továbbkattintanak, amiből aztán az átlagos nézelődőnek úgy tűnik, hogy a tartalom rossz, és a negatív kommentelők ismét megerősíthetik önmagukat.