Így fejlesztheted az érzelmi intelligenciádat

Írta: ,

Ahhoz, hogy az emberek szeressenek a társaságodban lenni, nem szükséges hatalmas dolgokat véghez vinned – néhány teljesen átlagos, azonban egyre jobban háttérbe szoruló viselkedési forma elegendő hozzá. Persze ha alapból más személyiség vagy, dolgoznod kell azon, hogy ezeket a pozitív tulajdonságokat megerősítsd magadban, és az érzelmi intelligenciád is fejlődjön.

Mosolyogj! :) Kép forrása: kinarino.jp

1/6 Mosolyogj! :)

Ez nem kerül semmibe, ha pedig minden jól megy, nem is esik majd nehezedre. Sajnos túlságosan sok lehangolt, szomorú, a cipője orrát bámuló emberrel találkozhatsz az utcákon… Emiatt akár már azzal is kilóghatsz a sorból, hogy nemes egyszerűséggel nem lefelé, hanem felfelé görbíted a szádat.

Persze ettől még nem fejlődik az érzelmi intelligenciád, de egy kedves mosoly pozitív kisugárzást kölcsönöz neked, és az emberek sokkal nagyobb eséllyel akarnak majd közeledni feléd.

Márpedig a legjobban az emberi kapcsolatokon keresztül fejlesztheted az EQ-d! És egyébként is... Sokkal jobb mosolyogni, mint szomorkodni, nem?


Teszteld, jelenleg mekkora az érzelmi intelligenciád!


2/6 Figyelj oda másokra

Ez manapság kiemelten fontos lenne, hiszen egyre többször látni, hogy az egy társaságban lévő emberek egyszerűen belefeledkeznek a mobiljukba, tabletjükbe, és azon kívül nem foglalkoznak semmivel.

Ezzel szemben, ha fejlesztenéd az érzelmi intelligenciádat, akkor alapvető, hogy a másikra figyelsz, amikor közösen töltitek az időt.

Nem nyomkodod a mobilodat, még akkor sem, ha értesítésed jön – ha a dolog halaszthatatlan, kérj elnézést és vonulj félre, amíg telefonálsz.

Ez nem csupán a hivatalos beszélgetések során fontos, akkor is így kell lennie, ha a barátnőiddel, a szüleiddel vagy a szerelmeddel társalogsz!

Köszönöm és bocsánat Kép forrása: c-heads.com

3/6 Köszönöm és bocsánat

Amellett, hogy a fejlett érzelmi intelligenciával rendelkező emberek rendszeresen használják ezeket a kifejezéseket, érdemes arra is figyelmet fordítanod, pontosan mit is jelentenek.

Ha hibázol, akkor vállalnod kell érte a felelősséget, nem számít, hogy valóban jelentős, vagy csak egészen apró a probléma. A megoldás ott kezdődik, hogy elismered, mit rontottál el!

Legalább ennyire jó dolog a dicséret, ám a pozitív megerősítést is meg kell tanulni elfogadni. Értékeld, köszönd meg a bókokat, építsd velük az önbizalmadat, hiszen ez egyáltalán nem egoizmus!

Ne hibáztass másokat Kép forrása: 1924.us

4/6 Ne hibáztass másokat

Akinek magas az érzelmi intelligenciája, nem hibáztat másokat, hiszen pontosan tudja, hogy mindenki csak a saját tetteiért vállalhat felelősséget, amiket mindig az adott életkörülmények szülnek.

Így aztán teljesen felesleges mások érzéseit, tetteit, gondolatait elítélni.

Már csak azért is, mert aki nem akar, az még a te kedvedért sem fog változni. Tartsd tiszteletben mások érzéseit, gondolatait, a sajátjaidat pedig úgy fejezd ki, hogy közben nem hibáztatsz másokat.

Tehát ne azt mondd, hogy „Úgy vezetsz, mint egy őrült!”, hanem inkább ezt: „Ha így vezetsz, félek melletted”.

Próbálj mindig segíteni Kép forrása: thequietfront.com

5/6 Próbálj mindig segíteni

Ne gondolj hatalmas dolgokra!

Sokszor a korábban említett mosoly, egy kedves szó, az odaadó figyelem már több is, mint amit az emberek elvárnak.

Ha mindezek mellett megpróbálod mellőzni a kritizálást, elfogadod, hogy nem vagyunk egyformák, és mindig arra törekszel, hogy a legjobb tudásod szerint segíts, akkor igazán sokat tettél a saját személyiséged fejlesztéséért.

Használj apró trükköket Kép forrása: biomazing.ch

6/6 Használj apró trükköket

Van néhány praktika, amivel szintén elősegítheted, hogy mások pozitívan ítéljenek meg. Ráadásul, ha ezek a szokások beépülnek a mindennapjaidba, az EQ-dat is fejlesztheted velük.

Ilyen például, ha időnként megnevezed a beszélgetőpartneredet, vagy köszönéskor nem csak az üdvözlést, hanem az illető nevét is kimondod. Apró praktika, de nagyon hasznos!

Hasonlóan sokat segít, és észrevétlenül tesz szimpatikussá, ha tudatosan kezeled a testbeszédedet (feltéve persze, hogy nem jön az egész ösztönösen). Ne zárkózz el, inkább fordulj a másik felé, és ne csak szellemileg, hanem fizikailag is legyél nyitott a mondandójára!