Így erősítheted a kapcsolatodat az anyukáddal – Apróságok, amik sokat jelenthetnek

Írta: ,

A gyermek és az édesanya között működő kapcsolatra azután is oda kell figyelnünk, hogy felnőttünk és kirepültünk a családi fészekből. Még ha sok-sok kilométer is választ el bennünket egymástól, ugyanúgy szükségünk van a másikra. Bármikor adódhat olyan helyzet, hogy tanácsot kell kérnünk a szülőktől, de anyukánk is kerülhet olyan helyzetbe, amikor segítségre van szüksége. Nézzük, hogyan erősíthetjük a kapcsolatunkat édesanyánkkal!

Szórakozzatok együtt Kép forrása: thoughtcatalog.com

1/5 Szórakozzatok együtt

Bár már mindketten felnőttek vagytok, soha nincs késő ahhoz, hogy közösen, együtt szórakozzatok anyukáddal. Ez pedig egy remek lehetőség arra, hogy erősítsétek a köztetek lévő köteléket. Szakértők szerint a játéknak a felnőttek életében is legalább akkora szerepe van, mint a gyermekekében.

Önmagunkat akkor tudjuk adni leginkább, amikor kiélhetjük kreativitásunkat, és testünk, lelkünk felszabadul, ezzel pedig táplálhatjuk emberi kapcsolatainkat. A legtöbb felnőtt pont ott rontja el, hogy nem ad magának lehetőséget a játékra és az alkotásra.

Keress olyan tevékenységeket, amiket mindketten szerettek, kertészkedjetek, főzzetek vagy nézzetek meg egy jó filmet. Az új tapasztalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy jól teljen az együtt töltött idő.

Hallgassátok meg egymást Kép forrása: weddingwire.com

2/5 Hallgassátok meg egymást

Ugye veled is előfordult, hogy úgy tettél, mintha meghallgatnád a másikat, aki épp mesél neked, de a figyelmed elkalandozott, tulajdonképpen nem is figyeltél arra, amit mondott?

Ez mindenkivel megesik, de ha az anyukádról van szó, igyekezz ezt elkerülni.

Fontos, hogy figyelj arra, amit mondd, légy aktívan részese a beszélgetésnek.

Ne csak hallgasd, értsd is meg az elmondottakat, gondold át, tégy fel kérdéseket és reagálj. Csak így van lehetőség arra, hogy erős kapcsolat épüljön ki közöttetek.

Mondd el, mi bánt Kép forrása: erikakaophotography.com

3/5 Mondd el, mi bánt

Ha már szó esett egymás meghallgatásáról, beszélnünk kell a hatékony kommunikációról is. Sokat vitatkoztok? Úgy érzed, nem vagytok egy hullámhosszon?

Ahelyett, hogy anyukád fejéhez vágnád, hogy folyton az őrületbe kerget, inkább próbáld neki elmagyarázni, hogy miért haragszol, mit kellene máshogyan csinálni.

Nem célravezető a következő kifejezéseket használnod: „te mindig…”, „te soha…”, „az a baj veled, hogy…”. Helyette inkább kezdd úgy a mondatot, hogy „úgy érzem…”, ez sokkal hatékonyabb kommunikációs formula, amellyel a nagyobb viták is elkerülhetőek.

A cél az, hogy végighallgassuk a másik érveit és ne zárkózzunk el egymástól, kerüljük el a megbántást és a kapcsolat elromlását.

Tisztázzátok a határokat Kép forrása: stylemepretty.com

4/5 Tisztázzátok a határokat

Érdemes bizonyos határokat tisztázni a kapcsolatotokban. Természetes, hogy vannak érzékenyebb témák vagy olyanok, amelyekről nem szívesen beszélsz, ezt mondd el anyukádnak nyugodtan.

A lényeg, hogy őszinte légy vele, inkább fejtsd ki azt, mi az, amiről nem akarsz beszélni, minthogy kényelmetlenül érezzétek magatokat.

Az őszinteség és a kitárulkozás az egészséges kapcsolatok része, ugyanakkor vannak bizonyos határok. Ez egy olyan szoros kötelék, amelyre érdemes odafigyelni, tisztelettel, szeretettel kell viszonyulnunk egymáshoz.

Ahelyett, hogy beleavatkoznátok a másik életébe, inkább próbáljatok arra koncentrálni, hogyan tudnátok a másiknak segíteni. A jó anya-lánya kapcsolatban a felek érzik azt, hogy szükség esetén támaszkodhatnak a másikra.

Használd ki a technika fejlődését Kép forrása: stylemepretty.com

5/5 Használd ki a technika fejlődését

Nem mindenkinek lakik az édesanyja a közelben, ám nem szabad hagyni, hogy a kilométerek elválasszanak egymástól.

Szerencsére a technika fejlődésének köszönhetően ma már szinte bármikor elérhetjük szeretteinket, amikor csak szükség van rá.

Ha édesanyád hajlandó rá, mutasd meg neki, hogyan is működik az internet, használjon Facebookot, emailt vagy Skype-ot, így akár bármikor láthatjátok egymást és képeket is meg tudtok osztani egymással azonnal.

Természetesen meg kell találni az arany középutat, hiszen nem szabad, hogy a kapcsolatunk kizárólag az interneten keresztül működjön, ugyanúgy szükség van a személyes találkozókra, ölelésre, beszélgetésekre is.