Így építsd újra a bizalmat, ha valaki megbántott

Zabolai Margit
Írta: ,

Kevés fájdalmasabb dolog van, mint amikor azok bántanak meg, akikben addig megbíztunk. Nehéz feladat újjáépíteni a bizalmat, de ha mégis úgy döntesz, hogy új esélyt szavazol valakinek, az alábbi lépések segíthetnek a kapcsolat helyreállításában.

Bocsáss meg magadnak! Kép forrása: tumblr, renardiere

Mint sok más lelki folyamat, a bizalom újraépítése is azzal kezdődik, hogy önmagaddal rendbe jössz. Amikor valaki megbánt minket, hajlamosak lehetünk magunkban keresni a hibát: ha csinosabb, okosabb, vonzóbb vagyok, nem bánik így velem, ha bölcsebb lettem volna, láttam volna, hogy ez lesz, stb.

Tudatosítanod kell magadban, hogy bár nem vagy tökéletes – ahogyan senki más sem –, megérdemled, hogy az emberek tisztelettel és szeretettel bánjanak veled, különösen, ha te is így bánsz velük. Ne arra alapozd a megbánást, hogy magadra vállalod a másik rossz döntéseit: oldozd fel önmagadat a bűntudat alól, különben az olyan keserűséget hagy maga után, ami megmérgezi az újjá épülő bizalmat.

Bocsáss meg a másiknak! Kép forrása: stormtrooperfashion.com

Ha önmagaddal rendbe kerültél, a következő lépés, hogy megbocsáss annak is, aki megbántott vagy fájdalmat okozott. Ez a lépés még akkor is nagyon fontos, ha nem akarod helyreállítani a kapcsolatot vagy a bizalmat, ugyanis ezt nem a másik emberért, hanem magadért teszed.

Ha továbbra is dühös vagy, azzal nem őket bünteted a helytelen viselkedésért, hanem saját magadat.

Ha ezt beláttad, próbáld az eseményeket a másik szempontjából nézni. Ez segíthet elengedni a haragot vagy a sértettséget. Ne kifogást keress a tetteikre, csak próbáld megérteni, mit miért tettek, és lehet, hogy felismered, hogy olyan hibákat követtek el, amiket esetleg te is elkövetnél hasonló helyzetben. Ha nem, ez a gyakorlat akkor is segít, hogy az emberi hibákat emberi mértékkel figyeld, és megtanulj megbocsátani az elkövetőknek.