Így építsd újra a bizalmat, ha valaki megbántott

Írta: ,

Kevés fájdalmasabb dolog van, mint amikor azok bántanak meg, akikben addig megbíztunk. Nehéz feladat újjáépíteni a bizalmat, de ha mégis úgy döntesz, hogy új esélyt szavazol valakinek, az alábbi lépések segíthetnek a kapcsolat helyreállításában.

Bocsáss meg magadnak! Kép forrása: tumblr, renardiere

1/5 Bocsáss meg magadnak!

Mint sok más lelki folyamat, a bizalom újraépítése is azzal kezdődik, hogy önmagaddal rendbe jössz. Amikor valaki megbánt minket, hajlamosak lehetünk magunkban keresni a hibát: ha csinosabb, okosabb, vonzóbb vagyok, nem bánik így velem, ha bölcsebb lettem volna, láttam volna, hogy ez lesz, stb.

Tudatosítanod kell magadban, hogy bár nem vagy tökéletes – ahogyan senki más sem –, megérdemled, hogy az emberek tisztelettel és szeretettel bánjanak veled, különösen, ha te is így bánsz velük. Ne arra alapozd a megbánást, hogy magadra vállalod a másik rossz döntéseit: oldozd fel önmagadat a bűntudat alól, különben az olyan keserűséget hagy maga után, ami megmérgezi az újjá épülő bizalmat.

Bocsáss meg a másiknak! Kép forrása: stormtrooperfashion.com

2/5 Bocsáss meg a másiknak!

Ha önmagaddal rendbe kerültél, a következő lépés, hogy megbocsáss annak is, aki megbántott vagy fájdalmat okozott. Ez a lépés még akkor is nagyon fontos, ha nem akarod helyreállítani a kapcsolatot vagy a bizalmat, ugyanis ezt nem a másik emberért, hanem magadért teszed.

Ha továbbra is dühös vagy, azzal nem őket bünteted a helytelen viselkedésért, hanem saját magadat.

Ha ezt beláttad, próbáld az eseményeket a másik szempontjából nézni. Ez segíthet elengedni a haragot vagy a sértettséget. Ne kifogást keress a tetteikre, csak próbáld megérteni, mit miért tettek, és lehet, hogy felismered, hogy olyan hibákat követtek el, amiket esetleg te is elkövetnél hasonló helyzetben. Ha nem, ez a gyakorlat akkor is segít, hogy az emberi hibákat emberi mértékkel figyeld, és megtanulj megbocsátani az elkövetőknek.

Bízz meg magadban! Kép forrása: livingthecollegelife.com

3/5 Bízz meg magadban!

Ha a megbocsátás megtörtént, a következő lépés a bizalom újjáépítése, ehhez azonban először a saját döntésedben kell megbíznod.

Sokakat tart vissza a félelem, hogy ha valaki egyszer megbántotta őket, az újra megteheti ezt – de sokszor legalább annyira félnek attól is, hogy ha valaki visszaél a második eséllyel, akkor ők maguk fogják ostobának, hiszékenynek, kihasználhatónak érezni magukat.

Gondolj arra, hogy okkal szavaztál újra bizalmat az adott illetőnek. Hallgass a saját megérzéseidre, és ne a múltba kapaszkodj, hanem a közös jövőtökbe nézz.

Bízz meg a másikban! Kép forrása: ilovemylsi.com

4/5 Bízz meg a másikban!

Az utolsó lépés a bizalom újjáépítésében a másik félre irányul.

Fontos tudnod, hogy nem kell egyik napról a másikra várnod a változást, a bizalom újjáépítése időbe telik, és ez rendben van így.

Nem szabad azonban ezt kifogásnak használnod, és minden nap dolgoznod kell azért a bizonyos bizalomért. Sokat segíthet, ha tudatosítod magadban, hogy az egyetlen biztos dolog az, hogy nincs biztos dolog.

A bizalom nagy része azon alapul, hogy elhisszük, megbízhatunk a másikban. Bizonyítékot keresni tehát fölösleges, sőt a bizonyíték hiánya nem jelenti, hogy nincs okod a bizalomra.

5/5 Amikor jobb, ha továbblépsz

Ha képes vagy ismét megbízni valakiben, aki megbántott, az nemes lélekre vall, és valószínűleg sokkal harmonikusabbak is lesznek a kapcsolataid. Fontos azonban tudnod, hogy nem mindig, nem minden esetben éri meg valaki ezt a munkát.

Ha fizikai vagy mentális abúzus áldozata vagy, ha valaki elnyom, ha valaki kihasznál, ha valaki nem mutat hajlandóságot és szándékot a változásra, akkor bizony tovább kell lépned, akár úgy is, hogy ehhez professzionális segítséget kérsz. A megbocsátás a későbbiekben az ilyen kapcsolatok feldolgozását is segíti, de van, amit jobb lezárni és magad mögött hagyni.