Erőszak a kánikulában! Így befolyásolja az időjárás a hangulatod és a közérzeted

Írta: ,

„Olyan rossz kedvem van, ez a fránya időjárás az oka!” – halljuk gyakran. De igaz-e, hogy az odakinti körülmények közvetlenül befolyásolhatják a közérzetünket és a hangulatunkat? Utánajártunk, milyen tudományosan alátámasztott összefüggések léteznek a témában.

Napsütés nélkül elszomorodsz

Minél csekélyebb a napsütéses órák száma, annál nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata. A részben emiatt jelentkező szezonális affektív zavar (angol betűszóval SAD) kezelése éppen ezért fényterápiával történik.

Gyakran előfordul, hogy télen, vagy a messzi északra tett kiruccanáskor, esetleg váratlanul borús időszakban az egyébként kiegyensúlyozott hangulatú emberek is szomorúbbnak érzik magukat.
 
Az összefüggés biokémiai háttere a szervezetben napfény hatására termelődő vegyületek pangásában rejlik – ilyen például az alvás és az ébrenlét egyensúlyáért felelős hormon, a melatonin.
A szélsőséges időjárástól empatikusabb leszel

Legyen szó negyvenfokos kánikuláról vagy repkedő mínuszokkal járó téli zimankóról, egészen más szemmel kezded nézni az időjárásnak kitett embereket, mint egyébként. 

Együtt érzel a postással, akinek tíz kilométereket kell lebicikliznie szétfagyva vagy verejtékezve, s az is eszedbe jut, hogy a hajléktalanok szervezete vajon bírja-e az extrém körülményeket.
 
Katasztrófához vezető időjárás esetén pedig szerencsére még társadalmi szintű összefogás is szokott szerveződni.