4 hétköznapi szokás, ami szép lassan felőrli az idegeidet - te hányat űzöl belőlük minden nap?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 hétköznapi szokás, ami szép lassan felőrli az idegeidet - te hányat űzöl belőlük minden nap?

Kép forrása: pexels

Vannak olyan szokások, amik gyakorlatilag teljesen a mindennapok részévé váltak, ezért aztán nem is foglalkozunk velük túlságosan – egyszerűen azért, mert nem tekintünk rájuk problémaként. Pedig az igazság az, hogy nagyon is érdemes lenne időt és energiát szánni arra, hogy változtassunk rajtuk, ugyanis az alábbiak záros időn belül mindenkire negatív hatást gyakorolnak.

A legtöbb kapcsolati, baráti probléma megoldható lenne, ha kommunikálnánk egymással. Azonban sokan még mindig képtelenek elmondani, mi bántja őket, avagy mit szeretnének másként csinálni. Ez részben a konfliktuskerülő magatartásnak, részben pedig az önbizalomhiánynak köszönhető.

Ami biztos, hogy ha minden nap szembesülsz azzal, ami bánt téged, de a csodára vársz ahelyett, hogy szót emelnél ellene, akkor az egész biztosan felemészt belülről. De nem csak a kezeletlen konfliktusok, sérelmek tartoznak ide, hanem az is, ha valami olyasmi bánt, amit csak te változtathatsz meg.

Pl. nem érzed jól magadat a munkahelyeden, de nem is keresel új lehetőséget. Nem kívánod a húst, de megeszed, mert beléd tukmálták, hogy kell, és egyébként is a családod nem támogat abban, hogy vega legyél, és így tovább. Ami garantált, hogy a kommunikációnak nem csak kifelé kell szólnia: elsősorban magaddal kell egyetértened.

Szintén modernkori ártalom, és ugyancsak a pihenést, a lazítást lehetetleníti el az, hogy mindig elérthető vagy. Nem csupán a szeretteid (sőt), hanem sokszor inkább a kollégáid, főnökeid, vagy éppen barátaid számára.

Igazság szerint rengetegen dolgoznak éjjel-nappal, ám mégis csak 8 órás munkaidőre vannak bejelentve és fizetve. Nos, ennek fényében nem túl jogos elvárás a feletteseidtől, hogy megkövetelik tőled, este 9-kor is válaszolj az e-mailekre, vagy felvedd a telefont. Nem arról van szó, hogy ez nem eshet meg néhány alkalommal, vagy, hogy nincsenek olyan munkakörök, amik esetében ez kivédhetetlen.

De azért mindenképpen mérlegelj, megéri-e a kapott pénzt azt, hogy állandóan online és munkaképes vagy. Esetleg tényleg elengedhetetlen-e, hogy hajnali 1-kor is válaszolj egy kedves baráti üzenetre…