Honnan erednek a félelmeink és fóbiáink? – Ez az új kutatás megválaszolja!

Kerekes Vivien
Írta: ,
Honnan erednek a félelmeink és fóbiáink? – Ez az új kutatás megválaszolja!

Mindenkinek vannak félelmei és fóbiái: nem létezik a világon olyan ember, aki ne rettegne valamitől. Felmérések alapján négy nagyobb csoportot szoktak megkülönböztetni a félelmet kiváltó okok tekintetében – ezek lehetnek bizonyos állatok (pókok, kígyók), természeti jelenségek (magasság, villámlás), sérülések vagy különböző élethelyzetek. De vajon mitől függnek ezek a fóbiáink, és hogyan alakulnak ki bennünk?

Öröklött félelmek

Már számos szakemberben felmerült a kérdés: vajon a félelmeinkről a múltbeli tapasztalataink tehetnek, vagy sokkal inkább függenek a génektől, amiket örököltünk?

Nemrég több mint 4000 kutatást hasonlítottak össze, melynek köszönhetően némileg választ kaphatunk erre a kérdésre. Az eredmények ugyanis bebizonyították, hogy például az állatokkal kapcsolatos félelmeink esetén 45%-ban a szüleinktől örökölt gének játszanak szerepet, a különböző sérülésekhez kötődő fóbiáknál pedig 41% volt ez az arány.

Csakhogy ez az információ még önmagában kevés a pontos válaszhoz, így egy kicsit továbbmentek a vizsgálatokkal.

Gyermekkori tapasztalatok Kép forrása: parenting.com

A felmérés ugyanis azt is bebizonyította, hogy nagyon sokat számítanak ezen félelmek kialakulásában a gyermekkori tapasztalatok.

Ha például megharapott egy kutya kiskorodban, nagy a valószínűsége, hogy felnőttként fóbia alakul ki benned ezekkel az állatokkal szemben.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha az éjszaka közepén felébredtél egy nagy viharra, és ez nagyobb félelmet váltott ki belőled – előfordulhat, hogy emiatt felnőttként is tartasz a villámlásoktól.

De vajon mitől függ, hogy egyeseknél kiváltják ezek a tapasztalatok a fóbiát, míg másoknál nem?

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv