Hol húzódik az internetfüggőség határa?

Bodnár Alexa
Írta: ,

Egy magyar kutatás kimutatta, hogy az internethez köthető szenvedélybetegség hasonló elváltozásokat okoz az agyszerkezetben, mint más addikciók, így például a drogfüggőség, írta a HáziPatika. Egyes becslések szerint a fiatalok mintegy 10 százaléka ma internetfüggőnek mondható hazánkban. Egy szakértővel beszélgettünk arról, mikortól is számít valami internetfüggőségnek, és hogyan lehet kezelni ezt a problémát.

Alkalmazás-függés

Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora szerint ahogy más addikcióknál, úgy az internet esetében is onnantól lehet problémáról beszélni, ha alapvetően sérülnek a mindennapi szerepek, a mindennapi élettel kapcsolatos dolgok, tehát ha elkezdjük elhanyagolni a kötelességeinket, feladatainkat, és a kapcsolatainkat is.

Önmagában internetfüggőségről kevésbé lehet beszélni, hiszen ez egy kommunikációs csatorna, amelyet ma már szinte valamennyien a mindennapi életünk részeként használunk, sokkal inkább beszélhetünk az internet kapcsán alkalmazásfüggőségekről. Elsősorban a videójátékok és a közösségi média azok az alkalmazások, amelyek képesek arra, hogy függőséget okozzanak, valójában bármely korcsoport számára, de első sorban a serdülők esetében – magyarázta a szakember.

Akárcsak a különböző szerhasználatok, ez a fajta függőség is ugyanúgy káros lehet az egészségre, amellett hogy elhanyagoljuk a feladatokat, kapcsolatainkat miatta. – A különböző alkalmazás függőségek sok üléssel járnak együtt, így kevesebb mozgást eredményeznek, felborítják a megszokott napi életmódot, sok esetben pedig nem alváshoz is vezethetnek, hiszen gyakran éjszaka is a gép előtt tudják tartani az embert – mondta el Demetrovics Zsolt.

Ha valaki internet-, illetve alkalmazásfüggő, azt úgy vehetjük észre rajta, hogy például a videójátékok, a közösségi média miatt elkezdik hanyagolni a tanulmányaikat, munkájukat, és titkolózni is próbálnak, letagadják például azt, hogy mennyi időt töltenek a számítógép, az okoseszközök előtt a nap folyamán. Az internetfüggőséggel együtt jelentkezhetnek még olyan tünetek, mint a szorongás, a depresszió, vagy egyéb problémák, de sokszor ezek váltják ki a függőséget. – Az internet- vagy alkalmazásfüggőség ugyanolyan betegség, mint más addikció, ezért a kezeléséhez mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Pszichoterápia vagy akár gyógyszeres segítségre is szükség lehet a problémák kezeléséhez.

Miért menekülünk az internethez?

Az internet sokak számára színesebb, érdekesebb világot jelent a saját, valódi életüknél, világuknál, ahova jó elmenekülni. Sokan akkor neteznek többet a szükségesnél, ha valami stressz éri őket, és a közösségi média felé is gyakrabban fordulnak, ha magányosnak érzik magukat, hiszen gyakran egyszerűbbnek tűnik így ismerkedni, viszont ezek a kapcsolatok a legtöbb esetben nem tudnak elmélyülni, és az internet keretei között maradnak.

Az internetfüggőség kialakulásásnál is megfigyelhető egyfajta fokozatosság, mint bármely függőség esetében: először csak kevesebbet használjuk a különböző alkalmazásokat, kevesebbet játszunk azért, hogy kezeljük a szorongásunkat, majd egyre hosszabb ideig maradunk a gép előtt, amíg teljesen megszűnik a körülöttünk lévő, valódi világ.

A Nemzeti Agykutatási Program keretei között végzett internetfüggőséggel kapcsolatos kutatásból az is kiderült, hogy az agy jutalmazó központjában az internethasználat hatására is előállnak olyan szerkezeti változások, amelyek a kokainfüggőkre jellemzőek, tehát a szorongó emberek képesek arra, hogy az internethasználattal megnyugtassák önmagukat.

Veszélyeztetett korosztály

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a gyerekek fokozottan ki vannak téve az internetfüggőség veszélyének. Mivel egyre többen használják úgy a különböző okoseszközöket, mint digitális bébiszittereket, amelyekkel a gyerekek nyugodtan eljátszanak otthon, amíg a szülőknek dolga van, gyakorlatilag hozzászoktatják őket ahhoz, hogy ha unatkoznak, vagy nem tudnak mit csinálni, használják az internetet, az alkalmazásokat.

A gyerekek esetében éppen ezért nem árt korlátozni is azt az időt, amennyit a különböző képernyők előtt eltölthetnek, és meg kell tanítani őket arra, hogy unalmukban más módokon is el tudják foglalni magukat.