Hogyan viselkedjünk egy nagyokossal?

Írta: ,

A nagyokos, aki mindent jobban tud, folyton bizonyítani akarja, hogy neki van igaza, és ő mindenkinél tájékozottabb. Minden helyzethez tud alkalmazkodni, ezért nehezen lehet zavarba hozni. Mindenkivel jót tesz, mert a bölcsessége révén segíteni tud. Igazából ezt nem jóakarattal teszi, hanem fölényességből. A nagyokost nem érdekli a beszélgetőpartnere véleménye, csak a saját meggyőződését akarja ráerőltetni.

Ne szálljunk vitába!

1/6 Ne szálljunk vitába!

Semmiképp se mondjunk ellent neki, még akkor se, ha nekünk van igazunk, mert gorombának fog tartani minket, és ezzel fölénybe kerül, netán még a közös ismerősöknek is elmeséli, milyen udvariatlanul viselkedtünk vele. 
Inkább próbáljunk fogadni vele. Kérdezzük meg tőle, fogadna-e velünk abban, hogy… ‒ és fejtsük ki a véleményünket. Pénz helyett valami mást ajánljunk fel, például egy doboz bonbont vagy bármit, amit a nagyokos szívesen ‒ még ha tettetett örömmel is ‒ elfogad tőlünk. 
Ha nem akarunk újabb problémákat a nyakunkba venni, akkor ne közös programot ajánljunk a fogadás tárgyaként, hanem olyan dolgot, ami csak az övé lesz, így nem juttatjuk magunkat ismét nehéz helyzetbe. 
Ejtsük zavarba!

2/6 Ejtsük zavarba!

Egy másik módja a nagyokos leszerelésének, ha az adott témával kapcsolatban, aminek ő a „szakértője”, kérdezősködni kezdünk.

Bátran tegyünk fel neki zavarba ejtő kérdéseket! Tudnia kell a választ, elvégre eléggé tájékozott.
Váltsunk témát!

3/6 Váltsunk témát!

Próbáljunk meg békésebb vizekre evezni! Ha kellőképpen ismerjük a nagyokost, akkor azt is tudjuk, mi a gyengéje.

Tereljük olyan téma felé, amiben nem elég jártas.

Ilyen témát akkor is könnyen találhatunk, ha nem régóta vagyunk ismeretségben, hiszen nincs olyan ember, aki mindent tud, így az érveit könnyedén megcáfolhatjuk, és elérjük, hogy a miénk legyen az utolsó szó.
Harmadik személy bevonása

4/6 Harmadik személy bevonása

Kérdezzünk meg egy harmadik személyt, ha meg vagyunk győződve arról, hogy nekünk van igazunk. 

Hirtelen válasszunk ki valakit, aki a közelben tartózkodik, és nem közölve, hogy melyikünk mit mondott, kérdezzük meg, hogy A és B közül szerinte melyik a helytálló.
Egy kis humor

5/6 Egy kis humor

Vigyünk humort ebbe a kínos helyzetbe, és tettetett naivitással reagáljunk. 

Mondjunk ilyeneket: „Nahááát, hogy te milyen okos vagy! Nálad tájékozottabb ember nincs is a földön!”
Ne reagáljunk!

6/6 Ne reagáljunk!

Szintén jó módszer, ha nem reagálunk. Őrizzük meg a nyugalmunkat! Lélegezzünk mélyeket, és képzeljük el magunkat sokkal kellemesebb körülmények között, egyedül, vagy valaki más társaságában. 

Ahogy a mondás tartja, „okos enged, szamár szenved” ‒ ha a közömbösségünk a nagyokost dühíti, akkor ő a szamár, és a miénk a győzelem.