Hogyan viselkedjünk egy nagyokossal?

Írta: ,

A nagyokos, aki mindent jobban tud, folyton bizonyítani akarja, hogy neki van igaza, és ő mindenkinél tájékozottabb. Minden helyzethez tud alkalmazkodni, ezért nehezen lehet zavarba hozni. Mindenkivel jót tesz, mert a bölcsessége révén segíteni tud. Igazából ezt nem jóakarattal teszi, hanem fölényességből. A nagyokost nem érdekli a beszélgetőpartnere véleménye, csak a saját meggyőződését akarja ráerőltetni.

Ne szálljunk vitába!
Semmiképp se mondjunk ellent neki, még akkor se, ha nekünk van igazunk, mert gorombának fog tartani minket, és ezzel fölénybe kerül, netán még a közös ismerősöknek is elmeséli, milyen udvariatlanul viselkedtünk vele. 
 
Inkább próbáljunk fogadni vele. Kérdezzük meg tőle, fogadna-e velünk abban, hogy… ‒ és fejtsük ki a véleményünket. Pénz helyett valami mást ajánljunk fel, például egy doboz bonbont vagy bármit, amit a nagyokos szívesen ‒ még ha tettetett örömmel is ‒ elfogad tőlünk. 
 
Ha nem akarunk újabb problémákat a nyakunkba venni, akkor ne közös programot ajánljunk a fogadás tárgyaként, hanem olyan dolgot, ami csak az övé lesz, így nem juttatjuk magunkat ismét nehéz helyzetbe. 
Ejtsük zavarba!

Egy másik módja a nagyokos leszerelésének, ha az adott témával kapcsolatban, aminek ő a „szakértője”, kérdezősködni kezdünk.

Bátran tegyünk fel neki zavarba ejtő kérdéseket! Tudnia kell a választ, elvégre eléggé tájékozott.