Hogyan maradj pozitív, amikor mindenhonnan a negativitás ömlik?

Írta: ,

Feltűnt már, hogy manapság egy híradót vagy egy újságot sem tudsz úgy végignézni, hogy ne borzalmas hírekkel találd szembe magad? Vajon a világ romlott el ennyire vagy a médiának köszönhető csupán, hogy a híreket a rossz hírekkel azonosítjuk? Valóban csak az a hír, ami negatív és vajon tényleg erre vagyunk kiéhezve? Szerintünk a válasz nem, azaz a mindenapokban inkább a pozitívumokra kellene fókuszálni, ezért el is hoztunk neked néhány tippet, hogy hogyan csináld!

1/8 Keresd a jó híreket

Lehet, hogy a technológia fejlődésének köszönthető az, hogy a hírek könnyebben terjednek, gyorsabban jutnak el hozzánk, és mivel a rossz hírek mindig nagyobbat ütnek, talán azok még egyszerűbben szigárognak be az életünkbe a mobilunkon, a tévén vagy az interneten keresztül.

Ha szeretnél néha egy kis szünetet tartani, akkor azt javasoljuk, hogy iratkozz le a telefonodra érkező értesítésekről, a híradót kapcsold át valamilyen másik csatornára és szelektálj, keresd a jó híreket és meglátod, néhány nap alatt magadon is fogod érezni a pozitív hatásokat.

Persze nem azt mondjuk, hogy dugd a homokba a fejed és ne foglalkozz azzal, ami körülötted történik, inkább csak arra figyelj, hogy miből mit tartasz meg magadnak és miből építkezel tovább!

2/8 Légy hálás a jóért

A rossz hírek forgatagában sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mi az a sok jó és pozitív dolog, ami körülvesz minket és amiért hálásak lehetünk.

Érdekes, hiszen nem kellene, hogy valami rossz dolog történjen a világban vagy a környezetünkben ahhoz, hogy értékelni tudjuk azt, amink van, amit mi már elértünk.

Ha erre a jövőben jobban odafigyelsz, akkor a mindennapokban nem csak elégedettebb és boldogabb leszel, de az a kör is folyamatosan tágul majd, amit pozitívnak, boldognak vagy szépnek látsz magad körül.

Tipp: Kezdd azzal, hogy ha mesélsz egy történetet vagy csak telefonálsz, akkor nem azzal kezded, hogy “az a baj…” vagy “nincs semmi, csak…”, hiszen ha már a szavaiddal is pozitív vagy, akkor tudat alatt a hangulatod is javulni fog!

Ahogy érzed Kép forrása: hairstylism.com

3/8 Ahogy érzed

Senkinek nem tökéletes az élete, nincs olyan ember a Földön, akivel csak jó dolgok történnek és a hullámvölgyek vagy a rossz periódusok egyszerűen csak elkerülik. Persze amikor éppen benne vagy egy rosszabb időszakban, akkor alig várod, hogy vége legyen és nem arra gondolsz, hogy ha ez nem lenne, akkor biztosan nem tudnád értékelni azt sem, amikor vége lesz.

Pedig ilyen az élet, folyamatosan egy tengely két végpontja között mozgunk, ami nem csak fordulatos és izgalmas, de abban is segít, hogy értékeljük a jót, hiszen már megéltük, hogy milyen, amikor rossz.

Mire akarunk kilyukadni? Nem kell mindig üldözni a boldogságot, hiszen amikor valami fáj vagy rossz dolog történik, azt is meg kell élni, majd túllendülni rajta és beengedni azt, ami következik!

4/8 Fontos a társaság

Érdekes az emberi lény, hiszen ha stressz, depresszió vagy rosszkedv fenyeget minket, akkor hajlamosak vagyunk elhúzódni és leginkább magányra vágyunk.

Mivel a környezetünk a legfőbb befolyásoló tényezőnk, azaz nagyban alakítja a hangulatunkat, a gondolatainkat vagy a világról alkotott képünket az, hogy kivel és miről beszélgetünk, ezért nagyon fontos az, kik vesznek körül a mindennapokban.

Fontos, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik a legjobbat hozzák ki belőled, akikből töltődni tudsz, akik motiválnak és bíztatnak, tehát pozitív hatással vannak rád. Azokra nincs szükséged, akik csak visszahúznak, elnyomnak, és a negatívat hozzák az életedbe. Lehet, hogy eleinte fájdalmas lesz, de próbáld meg időben felismerni őket és megszabadulni tőlük.

Ha a családodban van ilyen személy vagy olyan emberről van szó, aki nagyon fontos számodra, akkor próbálj meg te példát mutatni és jó hatással lenni rá, hátha eltanulja tőled a pozitív életszeméletet!

5/8 A szavak ereje

Annak érdekében, hogy a mindennapjaid sokkal pozitívabban teljenek, egy mini kísérletre hívunk. Figyeld meg magad legalább egy hétig, hogy hogyan beszélsz másokkal, hogyan meséled el a mindennapjaidat vagy a problémáidat a barátnőidnek vagy az anyukádnak és persze ezzel együtt figyeld meg a környezetedben élők reakcióit és viselkedését is.

Minden nap végén érdemes leírni, hogy mik a tanulságok, milyen szófordulatokat és milyen gesztusokat használsz a leggyakrabban. Ha letelt az egy hét, akkor vedd elő a füzetet, amibe jegyzeteltél és vond le a megfelelő tanulságokat.

Sokat panaszkodsz? A legtöbbször a negatívumokat vagy a rossz oldalát hangsúlyozod ki a mondandódnak? A barátnőiddel olyan témákról beszélgettek, amik közben/után jól érzed magad? Ha nem azokat a válaszokat kapod, amiket vártál, akkor próbálj meg tudatosan változtatni, légy a szavaiddal is pozitív, hozz fel olyan témákat, amik boldoggá tesznek és ne hagyd, hogy mások lehúzzanak!

6/8 Mosolyogj!

Lehet, hogy elsőre furcsán néznek majd rád, amikor reggel munkába menet mosolyogsz, csak úgy, minden különösebb ok nélkül.

Aztán a munkahelyeden vagy a kávézóban is ugyanez történik.

Egy idő után viszont a kezdeti bizonytalanságot felváltja valami egészen más. Próbáld ki, mosolyogj rá valakire, hátha visszamosolyog rád, ugyanis a mosoly és a nevetés ragadós, és a legjobb, hogy ingyen van!

Valójában körülbelül 17 izmot mozgat meg az arcodon, sőt egy kiadós nevetés után van, hogy a hasizmaidat is megérzed, így nem csak a kedved lesz tőle jobb, de szuperül át is mozgat és szinte felfrissít!

Nem viccelünk, ezt a tényt ugyanis kutatások is igazolják, azaz, ha legközelebb rossz kedved van vagy valakit szeretnél felvidítani, akkor kezdj egy mosollyal, hiszen már ez sokat segít az agyadnak abban, hogy a boldogságra asszociálj és téged vagy másokat is több mosolyra fakasszon!

7/8 Légy optimista!

Azt mondják, mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent a nehezebb oldaláról megfogni, sokat panaszkodni és úgy összességében egy kicsit pesszimistán szemlélni a világot. Azt mondjuk, hogy tedd félre a sztereotípiákat, sőt bizonyítsd be az ellenkezőjét.

Miért ne láthatnád mindenben a lehetőséget ahelyett, hogy a problémákat keresed? Miért ne sikerülhetne az, amit elterveztél, ahelyett, hogy már mielőtt belefogsz, azon gondolkozol, hogy mi lesz, ha elbuksz?

Lehet, hogy néhányan gyerekesnek vagy felelőtlennek gondolnak majd, de kit érdekel? Az nem bűn, ha próbálod mindig a jó oldaláról nézni a dolgokat és pozitívan állni mindenhez, ami előtted van. Tény ugyanis, hogy ha valamire sokat gondolsz, azt egy idő után bevonzod – úgyhogy legyen ez inkább valami pozitív dolog, mint egy szuper állás, egy álomnyaralás vagy egy csodás párkapcsolat, ugye?

8/8 Tegyél érte!

Talán az összes közül a legfontosabb tanácsot hagytuk a legvégére. Könnyű úgy sopánkodni vagy panaszkodni a fotelből, hogy csak ülsz és a szemlélője vagy az eseményeknek. Ha úgy látod, hogy valami nincs rendben a környezetedben, valakivel megromlott a kapcsolatod vagy a munkahelyeden vannak problémák, esetleg a világban történik egyre több olyan dolog, amivel nem értesz egyet, akkor állj fel és légy te a változás nagykövete.

Hiszen nem az számít, hogy hányszor buksz el, hanem az, hogy meddig maradsz a földön – azaz ne csak szemléld, ne csak beszélj róla, hanem tegyél azért, hogy jobb legyen a környezeted, a munkád, a kapcsolatod, az életed és persze másoké is!

Változtass, önkénteskedj, szavazz, motiválj másokat, állj ki a jóért, tegyél érte és mindeközben mosolyogj!