Hogyan legyél még érdekesebb beszélgetőpartner? A pszichológia segít!

Szirák Viki
Írta: ,

Minden ember vágyik arra, hogy a környezete szemében még izgalmasabb, még lebilincselőbb személyiség legyen. Hogy az emberek szívesen beszélgessenek veled, és úgy emlékezzenek vissza rád, mint aki mély nyomot hagyott bennük. A jó hír, hogy mindenki izgalmas, a rossz, hogy sokan ezt elrejtik mások elől. Pedig nem lehetetlen előhozni ezt az oldaladat!

Mert ami biztos, hogy te is egészen máshogy viselkedsz társaságban, mint a közeli családtagjaid mellett, vagy egyedül. Tele vagy titkos kívánságokkal, ötletekkel, vicces gondolatokkal, azonban az emberek egyik legnagyobb ellensége ezen a téren nem más, mint a félelem. A félelem, hogy olyat mondunk, amivel kínos helyzetbe hozzuk magunkat. A kételkedés, hogy a gondolataink, az ötleteink mégsem olyan izgalmasak és különlegesek, ezért nem merjük kimondani őket.

Nem akarjuk, hogy mások ítélkezzenek felettünk, vagy olyan véleményt formáljanak, ami tudjuk, hogy nem igaz, ezért általában a biztonsági játékot játsszuk, és megtartjuk magunknak a valódi személyiségünket.

A probléma, hogy emiatt válhatunk mások szemében unalmassá. A kedves mosoly és a bólogatás nem fog izgalmas beszélgetőpartnerré tenni. Ilyenkor az emberek automatikusan azt gondolják, hogy nem vagy elég sikeres, karizmatikus, megjegyezhető, és nem fogsz tudni mély benyomást kelteni bennük. Pedig ez egy állásinterjún is nagyon fontos lenne!

VitalikRadko/depositphotos.com

Viszont az, hogy mennyire vagy izgalmas személyiség, fordított arányosságban áll azzal, hogy mennyire vagy lusta típus. Minél lustább vagy, annál kevesebb dolgot csinálsz, annál kevesebb dolog tud beépülni a személyiségedbe, és emiatt leszel kevésbé érdekes másoknak. Valahogy így hangzik egy beszélgetés egy ilyen személlyel:

- Mit csinálsz a szabadidődben?
- Nem sok mindent. Te?
........................
- És mit olvasol épp?
- Nem szoktam olvasni. Te?

Mivel az életüket csak minimális fordulatszámon élik, munka után egyenesen hazamennek, tévét néznek, pihennek, és egyre kevesebb témához tudnak hozzászólni. A gond, hogy erről nem is lehet beszélgetni! De szerencsére ezen lehet változtatni, ráadásul úgy, hogy mostantól nem csak izgalmasabb társalgási partner leszel, de az életed is megváltozik.

tonodiaz/depositphotos.com

1. Felejtsd el a régi rutinodat

Az egyik legnagyobb hiba, amitől mások szemében unalmassá válhatsz, hogy mindig ugyanazt csinálod. Mindenkinek van rutin az életében, ez teljesen rendben van, de mindig minden téren ismételni magunkat már messze nem izgalmas. Sem nekünk, sem másoknak.

Őket jellemzi, hogy mindig a megszokott az étteremben esznek, ugyanoda mennek nyaralni, órákig csak a közösségi oldalakat nézik, az időjárásról beszélnek, és a hobbijuk a tévénézés.

Ebből előbb-utóbb érdemes kiszakadni, már csak a saját lelki egészségünk miatt is. Vezess be változásokat! Készíts egy bakancslistát magadnak azokról a csodálatos dolgokról, amiket meg akarsz még tenni, esetleg közösen a pároddal. Nézz olyan filmet, amit nem biztos, hogy magadtól egyébként megnéznél, vagy állíts fel magadnak kihívást, és mondj igent a következő öt kérésre, ami feléd irányul. Lássuk, mi sül ki belőle! Ha érdekes beszélgetőpartner szeretnél lenni, neked is változtatnod kell az alapokon.

2. Felejtsd el az örök klasszikusokat

Akkor leszel igazán érdekes beszélgetőtárs, ha látszik, hogy valóban érdekel a másik fél. Ezért bizonyos témákat szinte kár is felhoznod a társalgás során. Az időjárás, a reggeli forgalom, a „hogy telt a napod” (miközben nem is érdekel a válasz) mind személytelen, semleges témák, amikre aztán 10 perc múlva senki sem emlékszik. Mert bárkinek, bármikor fel lehet tenni őket.

Ha azt szeretnéd, hogy emlékezetes maradj, olyat kérdezz, ami kifejezetten velük kapcsolatos.

Akár azáltal, hogy te elkezded elmesélni, hogy most épp bakancslistát írsz, és megkérdezed, járt-e már az országban, amit felírtál a papírodra, vagy tanácsot kérsz abban, hogyan és hol kezdhetnél el festeni tanulni. Felejtsd el a szociális társadalom által létrehozott sémákat, amiket mindenki alkalmaz, és ne félj olyan témát felhozni, ami nem passzol bele ebbe! Így lehetsz érdekes és sokszínű beszélgetőtárs.

Bewakoof.com Official/unsplash.com

3. Ami megváltoztat téged

Napi szinten folyamatos információbevitelnek vagyunk kitéve. Elolvassuk a híreket az általunk preferált weboldalakon, a barátaink életéről a közösségi oldalakból értesülünk, nem foglalkozunk a hírek forrásaival, és csak azoknak a könyveknek, filmeknek adunk esélyt, amelyek jó kritikákat kaptak. Azaz hagyjuk, hogy mások befolyásoljanak minket, anélkül, hogy észrevennénk. Persze mindig könnyű azt választani, amit már ismerünk, amihez nem kell energiát befektetnünk, de kell a változás azért, hogy érdekesebb legyen az életünk.

Mostantól kezdj el olyan oldalakat is olvasni, amelyek nem feltétlenül támasztják alá a te nézeteidet, hogy más szemszögből is láthasd a világot.

Kérj tanácsot az ismerőseidtől, milyen könyveket kezdj olvasni, és adj esélyt annak is, ami történet alapján nem passzol az ízlésvilágodba. Még te is meglepődhetsz magadon! Kérdezd meg a legjobb barátodat, mi az, ami őt mindig feltölti, és próbáld ki magad abban a hobbiban. Az élet tele van lehetőséggel arra, hogy izgalmassá tegyük, ne érd be kevesebbel!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!