Hogyan kezeld jól a változást?

Írta: ,

Egy dolog örök, a változás maga – szokták mondani, és mennyire igaz, hiszen minden folyamatos mozgásban van körülöttünk, és mi is folyamatosan változunk. A változás eközben izgalmas és jó dolog – persze csak akkor, ha te indítod el, azonban ha váratlanul ér, akkor könnyen meggyűlhet vele a bajod. Lássuk, mit tehetsz a jövőben annak érdekében, hogy jobban kezeld a változást.

Fogadd el Kép forrása: stealthelook.com.br

1/5 Fogadd el

Amikor egy külső körülmény miatt változik meg körülötted valami, amire nincs ráhatásod, akkor egy dolgot tehetsz – elfogadod és gyorsan alkalmazkodsz a helyzethez.

Ha arra pazarlod az energiádat, hogy bosszankodsz valamin, amit nem tudsz megváltoztatni, vagy csak küzdesz az elemekkel, akkor nem jutsz előrébb, sőt, még a hangulatod is borúsabb lesz.

Tipp: Sose felejtsd el, hogy mindig van választásod abban, hogy hogyan kezelsz egy helyzetet!

Alkalmazkodj Kép forrása: twitter.com

2/5 Alkalmazkodj

Ha tudod, hogy körülötted minden változik, akkor a legjobb, ha felkészülsz rá, így sosem érhet a dolog teljesen váratlanul. Azt persze nem fogod tudni, hogy pontosan mi változik és annak milyen hatása lesz, de mivel számítasz rá, így rugalmasabban is kezeled majd.

Tipp: Gyakorold azzal a változáskezelést, hogy minden nap kipróbálsz valami nem megszokott dolgot. Figyeld meg, hogy egy kis idő után sokkal komfortosabbnak érzed majd az újdonságokat!

Keresd a lehetőséget Kép forrása: stealthelook.com.br

3/5 Keresd a lehetőséget

Érdekes belegondolni abba, hogy vajon miért is szereted az állandóságot, a megszokást. Valószínűleg csak azért, mert egyszerűbb megoldás, mint a folyamatos alkalmazkodás.

Ha azonban jobban a dolgok mélyére nézel, akkor rájössz, hogy a változás mindig előrevisz, kibillent és tettre buzdít, tehát nélküle nem fejlődnél. Az teljesen természetes, ha az elején nem tudod, hogy mi fog történni és bizonytalan vagy, ezek kezdeti fázisok, amin hamar túl lehet esni. Fontos, hogy ezt a bizonytalanságot ne pánikkal viseld, hanem egy új lehetőség kezdetének tekintsd!

Out of the box Kép forrása: almostmakesperfect.com

4/5 Out of the box

Ha szakít veled a barátod, elveszíted a munkahelyedet vagy egy barátban csalódsz, akkor hirtelen úgy érzed, hogy semmi nem biztos – mintha kihúzták volna alólad a talajt. Persze a változás nem feltétlenül jelent rossz dolgokat az életedben, csak mivel az ismeretlen elsőre ijesztő, bizonytalannak érzed magad.

Ilyenkor fontos, hogy megállj egy kicsit és mérd fel, hogy milyen megoldási lehetőségeid vannak. Ne csak az egyértelmű utakat keresd, fontos, hogy kicsit túlgondolj a nyilvánvalón is, amihez egy kis időre van szükséged.

Tipp: Ilyenkor ne sajnáld az időt arra, hogy kitaláld, mi a következő lépés, az sem tragédia, ha egy kicsit sodródsz és utána döntesz!

Tanulj belőle Kép forrása: stealthelook.com.br

5/5 Tanulj belőle

Ha kiválasztottál egy lehetséges utat, amin továbbindulsz, akkor kifejezetten fontos, hogy a megfelelő emberekkel vedd körbe magad.

Ha a környezeted is rugalmas és támogató, akkor magabiztosabban tudsz haladni a kiválasztott úton, és ha segítség kell, tudod kikhez fordulhatsz!

Tipp: Minden nagy változás után tekints vissza egy kicsit arra, hogy mi történt, mit érzel, és hogyan változtál, majd szűrd le a tanulságot, hogy legközelebb hogyan lehetsz jobb!