Hogyan készülj a karácsonyra, ha előre rettegsz tőle?

Írta: ,

Görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő ünnepekre gondolsz? Már az internetezésből is eleged van, mert csak úgy ömlenek rád a készülődéssel kapcsolatos információk? Tegyél rendet a lelkedben, és tanuld meg kezelni a helyzetet!

Hagyj magadnak időt az egyedüllétre!

1/5 Hagyj magadnak időt az egyedüllétre!

A társasági ünnepléssel zsúfolt napok ellenérzést kelthetnek benned, ha befelé forduló típus vagy, esetleg éppen olyan időszakon mész keresztül, amikor többre értékeled az egyedüllétet.

Pedig nem kell rémeket látnod, hiszen a programodról te magad döntesz.

A hozzád közelállóknak meg kell érteniük az igényedet, és senki sem formálhat jogot arra, hogy helyetted ossza be az idődet.

Bármikor simán megoldhatod, hogy magadra maradj néhány órára, s elmerülj az érzéseidben, a gondolataidban, vagy valamilyen relaxációs-meditációs formában.

Ha előre készítesz egy tervet, elkerülheted, hogy a nap minden órájára elígérkezz.

Készülj a kényes helyzetekre!

2/5 Készülj a kényes helyzetekre!

A karácsony azt jelenti, hogy a hétköznapokon megszokottnál sokkal több időt fogsz a családoddal tölteni.

Minél több ember társaságáról van szó, annál valószínűbb, hogy lesz valaki, akivel nehezebben érteted meg magad.

Mivel a rokonait nyilván senki sem válogathatja meg, a legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy lélekben eleve felkészülsz a szituációkra, s elhatározod, miként fogsz reagálni rájuk.

A nagynéni például, aki folyton ugrat a szingliséged vagy épp a neki nem tetsző párkapcsolatod miatt, könnyedén leszerelhető témaváltással, végszükség esetén pedig faképnél hagyással…

Figyelj oda magadra!

3/5 Figyelj oda magadra!

Az ünnepek rengeteg kifelé fordított energiát igényelnek: lakásdíszítés, ajándékvásárlás, konyhai sürgés-forgás, programegyeztetés, satöbbi…

Miközben arra összpontosítasz, hogy a körülötted lévők egytől egyig jól érezzék magukat, könnyen elfáradhatsz.

Jellegzetes női probléma, hogy a várva várt szenteste kilenc órakor bekövetkező bóbiskolással ér véget, hiszen annyira lemerül az akksi, hogy már nem jut idő a bensőséges csevejre a szeretteiddel.

Megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel, napközbeni tudatos kikapcsolódással, rendszeres testmozgással, illetve kiegyensúlyozott táplálkozással elkerülheted, hogy a sütemények tésztájának nyújtásáról szóljon az egyetlen karácsonyi emléked.

Emlékezz a lényegre!

4/5 Emlékezz a lényegre!

Vitathatatlan, hogy a karácsonynak üzleti jelentősége is van.

De akármilyen családi és spirituális háttérből érkezel, muszáj észben tartanod, hogy az egésznek a lényege a szeretet kifejezése és megélése, a hétköznapokból való kizökkenés, a különleges alkalom közös ünneplése.

Ha úgy érzed, hogy a te karácsonyodból valamiért kivesztek az érzelmek, legelőször is nézz magadba, s könnyen megtalálhatod a probléma okát – valószínűleg arról van szó, hogy valamiért menekülsz a bensőséges pillanatoktól.

Emberek milliói járnak hasonló cipőben, tehát egy pillanatig sem kell szégyellned a helyzetet… Csak ismerd fel, aztán lépésről lépésre oldd meg!

Szemléld távlatból!

5/5 Szemléld távlatból!

Az ünnepnap is csak nap, hiába tűnik úgy, mintha az októberi karácsonyi készülődés következtében hónapokra nyúlna.

Megteheted, hogy igyekszel a lehető legnormálisabban, leghétköznapibb módon megélni, hiszen senki sem szorít fegyvert a halántékodhoz, hogy kezdd el az ajándékvásárlást már ősszel.

Másfelől viszont nyisd meg a lelked az emelkedett pillanatok befogadására, melyek természetesen nemcsak decemberben, hanem az év minden szakában várnak.

Ha megtanulod értékelni a „tét nélküli” apró örömöket, az intenzívebb érzelmi töltetű ünnepek is közelebb kerülnek a szívedhez.

Amennyiben úgy érzed, hogy a karácsony valamiért áthidalhatatlan krízist jelent a számodra, jusson eszedbe: van lehetőséged szakszerű segítség kérésére!

Egy pszichológus vagy holisztikus szemléletű terapeuta hozzájárulhat a lelki harmóniád helyreállításához – hiszen mindannyian tudjuk: ebben a történetben nem feltétlenül a karácsonnyal van baj…