Hogyan kedveltesd meg magadat anélkül, hogy mindenáron meg akarnál felelni másoknak?

Balogh Orsi
Írta: ,
Hogyan kedveltesd meg magadat anélkül, hogy mindenáron meg akarnál felelni másoknak?

Kép forrása: Canva Studio/pexels.com

„Nézzétek, ott jön az új csaj! Elképesztő, milyen humora van ennek a nőnek!” – persze, mind szeretnénk, ha így köszöntenének bennünket az ismerőseink. Kikacsintunk rájuk a napszemüvegünk alól és kajánul elvigyorodunk, mert tudjuk, hogy szeretnek bennünket. Új melóhelyen, új társaságban, de többnyire mind szeretnénk, ha kedvelnének bennünket. De miként érhetjük el ezt anélkül, hogy közben görcsösen meg akarnánk felelni másoknak?

Egyáltalán nem könnyű. Az ember vágya ősidők óta, hogy a csorda, a közösség tagja legyen, mert akkor védelemre és biztonságra számíthat. Manapság a védelemhez képest nagyobb varázsa van a szeretetnek, az elismerésnek.

Ezért szeretnénk, hogy kedveljenek bennünket, mert jól esik az önbizalomhiányos énünknek, ugyanakkor a gyakorlatias emberek belátják a közösség hasznát is.

Kollektív erő. Csapatmunka. Plusz, ha nem utáljuk egymást, jobban megy a munka is és nem kell undorral bejárni a munkahelyünkre. 

Önmagunk feladása nem lehet megoldás!

Gyakran, amíg azon fáradozunk, hogy megkedveljenek bennünket, hajlamosak vagyunk beleesni a megfelelési kényszer csapdájába. Annyira szeretnénk tagja lenni a csapatnak, hogy képesek vagyunk másnak kiadni magunkat. Kipuhatoljuk, mit szeretnek a többiek, hogyan gondolkodnak és hirtelen a bokorból előugró lelki társként lépünk a színre.

Ám hosszú távon ebből az szokott kisülni, hogy felépítünk egy új személyiséget, akik nem is mi vagyunk.

Kezdődhet az éveken át tartó színészkedés és vele együtt a szenvedés, hiszen kinek esik jól, hogy valójában nem önmagáért szeretik? Az ember lelkét és testét is felemésztheti a hónapok tartó hazudozás és színészkedés. Azért, hogy veled ez ne történhessen meg, ellenben elérd a vágyadat és megkedveljenek, az alábbiak szerint kell eljárnod: 

CoWomen/unsplash.com

Ismerd meg jobban, akihez szeretnél közelebb kerülni!

Általában mindenki ezzel kezdi. Kinyomozza, ki és mit szeret. Mi érdekli, mit csinál szívesen, miről beszél sokat. Ez az első lépés és egyben remek lehetőség! Megtudod, hogy a kolléganőid spirituális beállítottságúak, jógáznak vagy a főzés a hobbijuk. Már rendelkezel elegendő tudással arról, hogy milyenek a munkatársaid vagy az iskolatársaid. A következő lépést szokta mindenki elbaltázni. Az illető eljátssza, hogy ő is szeret jógázni meg főzni, holott ki nem állhatja mindkét tevékenységet. Viszont, amennyiben valóban szereted, azt tényleg add a tudtukra.

A lényeg, hogy ne vállalj fel olyat, amit nem szeretsz, nem te vagy.

Ha valaki imádja a balettet, - de neked feláll a szőr a hátadon tőle, vagy még életedben nem láttál egyet se - felajánlhatod azt, hogy nézzetek meg együtt egy előadást, vagy menj el rá egyedül és utána mondd el a véleményedet róla. Így nem zárkóztál el, nem hazudtál, ellenben nyitottnak, rugalmasnak mutatkoztál, ami jelen esetben kulcsfontosságú! Viszont ne felejts el te is megnyílni nekik és bátran mesélni magadról!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba