Az érzelmek rabszolgái: a hisztrionikus személyiségzavar mindenkit próbára tesz

Lakosi Alexa
Írta: ,
Az érzelmek rabszolgái: a hisztrionikus személyiségzavar mindenkit próbára tesz

A személyiségünk optimális esetben úgy működik, hogy tanulunk a tapasztalatokból és a környezetünk visszajelzései alapján kiválasztjuk a legcélravezetőbb viselkedési mintát. Ám ha személyiségzavarban szenved valaki, viselkedését nem tudja az elvárások szerint alakítani, mert személyisége rugalmatlan, belerögzült valami másba – ez pedig természetesen az emberi kapcsolataira is jelentős hatással van. A hisztrionikus személyiségzavarral küzdő emberek például állandóan a figyelem középpontjában akarnak lenni, és ezért mindent meg is tesznek, ami nem csak őket, de a barátaikat, családtagjaikat is próbára teszi.

Egyszer fenn, egyszer lenn. És ez loopolva… Kép forrása: tumbex.com

A hisztrionikus személyiségzavarnál minden a figyelem iránti harcból indul ki. Ha ez megvan, akkor jó a hangulatuk, viccesek és magával ragadóak – hiszen ezeknek az emberek kifejezetten vonzó személyiséggel rendelkeznek és lélegzetelállító eszköztáruk van ahhoz, hogy elkápráztassanak másokat. Ha azonban ezek ellenére is elvesztik mások érdeklődését, az szélsőségesen drámai pillanatokhoz és erős hangulatingadozáshoz vezet.

Ez a tünet egyébként hasonló lehet a borderline-osokéhoz, de ott a mások iránti csodálat/gyűlölet hullámzása a jellemző, a hisztrionikusoknál viszont a beteg kedvének változása a saját maga felé irányuló csodálatból és annak hiányából fakad.

Biztos neked is van a környezetedben olyan ember, aki imád a figyelem középpontjában lenni, sőt, ezt meg is követeli magának. Lételeme, hogy sütkérezzen mások szeretetében és csodálatában, ha pedig nem kap folyamatos pozitív megerősítést, rögtön kellemetlenül érzi magát, és bármit megtesz, hogy újra kivívja a figyelmet.

Ez azonban még nem mentális betegség!

A hisztrionikus személyiségzavar valójában egy összetett problémacsomag, aminek a feltűnősködés és az ezzel kéz a kézben járó állandó drámázás és érzelmi hullámzás csak egy része. Lássuk tehát, pontosan miről ismerszik meg ez a szindróma!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!