Hogyan segíthet a hipnózis a pszichológiában? Lenyűgöző tények

Szőke Angéla
Írta: , Frissítve:

A Mario és a varázsló című klasszikus novellában a gonosz hipnotizőr, Cipolla elhiteti Marióval, hogy ő a szerelme, így az módosult tudatállapotában szájon csókolja a varázslót. Amikor a fiú magához tér és rájön, hogy ízléstelen tréfa áldozata lett, dühében agyonlövi Cipollát. A hipnózis valóban használható ilyen ördögi célokra? Természetesen nem, a mű igencsak eltúlozza a hatékonyságát, azonban a pszichológia előszeretettel használja a hipnoterápiát, amellyel rendkívül sokféle betegséget kezel sikeresen.

Tulajdonképpen mi a hipnózis?

A hivatalos leírás szerint egy kooperatív interakció, amelyben az alany a hipnotizőr szuggesszióira válaszol. Ez a tudományos technika közel sem arról szól, hogy az embereket rávegyük röhejes tettekre, hanem segítséget nyújt a pszichológiában. Elsősorban szorongás és fájdalom csökkentésére használják, de még szervi problémákat is sikeresen kezelhetünk vele.

Hogyan működik?

Nem úgy, mint a filmeken, ahol a főgonosz egy zsebórát lenget a főhős szeme előtt, hogy saját terveire használja. A terapeuta inkább vizualizációval és repetitív szóbeli kifejezésekkel juttatja el a pácienst a hipnózis állapotába. Az orvosok szerint nem is létezik olyan, hogy „hipnotizőr”, mert az illető valójában nem hipnotizája a beteget, hanem pusztán segíti abban, hogy az illető a hipnózis állapotába kerüljön. Ugyan ezt az állapotot egy félálomszerű transznak írják le, valójában inkább egy összpontosító, figyelő, befolyásolható elmeállapot, esetenként elkalandozó képzelettel.

Lehet, hogy kívülről úgy tűnik, a hipnotizált alany transzba esett, pedig mindössze egy hiper-tudatos, megfigyelő állapotban van.

A közhiedelemmel ellentétben a hipnoterápia nemcsak múltbéli traumák feldolgozásánál lehet segítségünkre, hanem egészen sok téren használható.

Az alábbi betegségekre bizonyítottan jó hatással van:

  • Krónikus fájdalom (például ízületi gyulladás vagy köszvény)
  • Demencia tüneteinek enyhítése
  • Szülési fájdalom csillapítása
  • Figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) tüneteinek csökkentése
  • Rákos betegek hányingerének enyhítése kemoterápia alatt
  • Fájdalomcsillapítás fogászati beavatkozásoknál
  • Bőrbetegségek gyógyítása (például pikkelysömör)
  • Irritális bél szindróma (IBS) tüneteinek enyhítése

A lista lenyűgöző, de a hipnózis ezen kívül a viselkedési zavarainkra is pozitív hatással lehet, például ha le szeretnénk szokni a cigarettáról, fogyni szeretnénk, vagy megszabadulni az ágybavizeléstől.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?