Háztartási és gasztronómiai csodaszer: az ecet

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Háztartási és gasztronómiai csodaszer: az ecet

Utánajártunk, hogy miben rejlik az ecet különleges tisztító és egészségügyi hatása, amit az emberiség már évezredek óta tapasztal.

Több ezer éves csodaszer
Már az ókori egyiptomiak, görögök és perzsák is kiaknázták az ecet mágikus erejét.
 
Ételeik ízesítésére és tartósítására, ivóvizük tisztítására és házuk takarítására használták.
 
Manapság főleg salátaöntetek készítésére, tartósításra, sószegény étrendben ízesítésre használjuk. 
 
Vizet és ecetsavat tartalmaz: a konyhai ecetben 5 gramm van deciliterenként. Kis mennyiségben az ecetsavval rokon, egyéb vegyületek is előfordulhatnak benne
 
Emellett hatékony, költségtakarékos és környezetbarát tisztítószer is, sokoldalúan használhatod a lakásban, az erkélyen és a kertben. Tisztán vagy hígítva, eltávolítja a szennyeződéseket, és távol tartja a rovarokat. 
Élesztőgombák
Az ecetet ecetsavból csinálják. Létrehozása tiszta, ellenőrzött körülmények között történik, hogy ne kerülhessen bele szennyeződés. 
 
Az élesztőgombák a cukorból alkoholt termelnek, amit a baktériumok ecetté alakítanak át. Kiváló tartósítószer, és korlátlan ideig eltartható. 
 
Vigyázat: az élesztő- és penészgombákra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki!

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)