Egyetlen trükk, amivel sokkal hatékonyabban fognak telni a napjaid

Irimiás Alíz
Írta: ,

Mindig rendkívül elfoglaltnak éreztem magam, gimis korom óta. Tanulás mellett korrepetáltam nálam fiatalabbakat, aztán az egyetem alatt már dolgozni kezdtem, volt, hogy két-három helyen is, így sosem unatkoztam. Mindig igyekeztem prioritást felállítani az elvégzendő dolgok között, de gyakran megcsúsztam egy-egy határidővel, és ma is rengeteget küzdök velük. Egy időgazdálkodás-szakértő ezúttal megosztja velünk, mi az az egyszerű napi teendő, amely hatékonyabbá teheti a napodat.

Egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő felnőttek 41 százaléka úgy érzi, nincs elég ideje mindarra, amit szeretne elvégezni, és gyaníthatóan nincs ez másképp itt, Magyarországon sem. Laura Vanderkam időgazdálkodás-szakértő szerint egyetlen kulcslépéssel mégis termékenyebbé tehetjük a napunkat. Ez pedig nem más, mint az idő nyomon követése.

Azt ajánlja mindannyiunknak, hogy ha szeretnénk tudni, hol folyik ki az idő a kezünk közül, kezdjük el írásban rögzíteni, mikor mit csináltunk.

Az emberek könnyen mondják azt, hogy „szeretném hasznosabban tölteni az időmet”, de ha nem vagyunk tisztában vele pontosan, hogy hol rontjuk el, változtatni sem tudunk rajta.

Vanderkam több mint 900 embert toborzott, hogy azt kutassa, mivel töltik az emberek a napjukat. Egyik nap arra kérte a résztvevőket, hogy mondják el általánosságban, hogy mivel teszik magukat hasznossá egy adott napon. A következő nap pedig azt kérte tőlük, hogy pontosan jegyzeteljék le, óráról órára, hogy mit csináltak. 

Sokan jobban érezték magukat attól, hogy egyszerűen leírták minden órában a tevékenységüket, mint amikor nem követték nyomon azt.

Egyrészt azok, akik azt gondolták magukról, hogy jut mindenre elég idejük, rendkívül tudatosan szervezik a mindennapjaikat. Ők felelősséget vállalnak az életükért és jó előre megtervezik azt, napokra, hetekre lebontva. Ők azok, akik utólag is szívesen elemzik az életüket, hogy megnézzék, mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

Vanderkam azt mondja, hogy ő maga három évig követte nyomon, mivel tölti az életét, és meglepve tapasztalta, hogy kb. napi egy órát olvasott. Előtte mindig azt hitte, hogy túl elfoglalt volt ahhoz, hogy egyáltalán könyvet vegyen a kezébe. Ám miután rájött, hogy számtalan percet töltött semmitmondó magazinok és napi hírek olvasásával, jóval tudatosabbá vált az olvasással töltött időt illetően. Beillesztette a napi rutinba a könyvolvasásra szánt időt, és így több izgalmas könyvet tudott elolvasni, mint korábban.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba