Hatalmas méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás

Jankovics Anna
Írta: ,
Hatalmas méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás
Emlékszem arra, hogy az alsó tagozatos tanárnőm ránk ripakodott, amikor kidobtuk a megkezdett zsemlét a szemetesbe, mondván: tudod te, hány gyerek örülne ennek a zsemlének, hány gyerek éhezik a világban? Az igaz, hogy ez a 70-es évek végén volt, de a mai napig emlékszem erre, és igyekszem ezt szem előtt tartani.
Az elkeserítő adatok

USA-ban egy átlagos család havonta 50kg élelmiszert dob ki a szemetesbe. A világ többi részén sem jobb a helyzet: Angliában az élelmiszer egyharmada, Svédországban egynegyede kerül a szemétbe.
Magyarországon 1,85 millió tonna(!) élelmiszer kerül a szemétbe. Mindez érdemes lenne annak tükrében nézni, hogy ma az országban több százezer ember alultáplált és 10-15 ezer(!) gyermek éhezik.

Az élelmiszerek minősége

Az átlagember minőségi étkezésre törekszik, folyamatosan tájékozódik arról, hogy mi a legújabb diéta, melyek a legjobb táplálkozási módszerek. Olyan élelmiszereket vásárol, melyek eltarthatósága csak komoly vegyszerezéssel, génmanipulációval jöhet létre. Mégis az élelmiszerek, kész ételek nagy részét azért dobjuk ki a szemétbe, mert már ehetetlennek minősül szemünkben.
A helyzet az, hogy soha ennyi ,,szemetet”, mérgező anyagot nem ettünk, mint most.

Még a háború alatt sem, amikor – nagymamám elbeszélése alapján – olyan nagy volt az éhezés, hogy voltak, akik a patkányt, macskát is megették a túlélés érdekében.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!