Hangulatromboló ételek a konyhádban – Ezért nem őszinte a mosolyod!

Póta Szilvia
Írta: ,

Állandóan fáradtnak, vagy éppen depressziósnak érzed magad? Nem biztos, hogy a közelgő tél az oka! Talán nem is gondolnád, pedig a hűtőszekrényed számtalan olyan ételt, vagy italt tartalmazhat, melyek negatív hatással lehetnek a mindennapjaidra. Íme néhány táplálék, melyek tönkretehetik a hangulatodat, különösen akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztod őket!

Feldolgozott húsok

A British Journal of Psychiatry nevű tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a feldolgozott húsok nagy mennyiségben fogyasztva sebezhetőbbé tehetnek a depresszióval szemben.  Míg a legtöbb pácolt hús rengeteg cukrot és sót tartalmaz, a feldolgozott termékek a bennük megtalálható nitrátok miatt lehetnek veszélyesek az egészségre nézve. 

A tartósítás során használt nitrátok és nitritek nem csak a hangulatodra lehetnek romboló hatással, de akár kellemetlen tünetekkel járó migrént is okozhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynökségének egyik nemrégiben közzétett tanulmányából az derült ki, hogy feldolgozott hústermékek rákkeltőek lehetnek.

Cukros ételek és italok Kép forrása: thekitchenmccabe.com

Manapság kutatások szerint annyi cukrot eszünk meg egyetlen hét alatt, mint amennyit korábban egy év alatt fogyasztottunk el. A cukor pedig minden kétséget kizáróan dobogós helyezést ért el hangulatromboló hatását illetően.

Amellett, hogy hizlal, és így önmagában is kockázati tényezőt jelent a mentális problémák tekintetében, egyes tanulmányok bebizonyították, hogy az idő múlásával az elhízás és a cukorbetegség valójában csökkentheti az agy térfogatát is.

Emellett a cukor krónikus gyulladást idézhet elő a szervezetben, így megzavarhatja az immunrendszert, ami növelheti később a depresszió kialakulásának esélyét. Éppen ezért lehetőleg fogyassz belőle minél kevesebbet, vagy próbáld ki az olyan egészséges alternatívákat, mint a méz, az agávé szirup, vagy sztívia.