A szorongó és a nyugodt: a halogatók melyik csoportjába tartozol?

Jankovics Anna
Írta: ,

A halogatásnak sok oka lehet, ám a legjellemzőbb az, hogy akkor halogatunk valamit, ha az egy „nem szeretem” dolog. Tehát, a halogatásnak többnyire érzelmi háttere van.

Az élethez bátorság kell
Egyszer valakitől azt hallottam, hogy az élethez bátorság kell. Úgy tűnik, ebben az összefüggésben valóban szükségeltetik a bátorság. 
 
Minden ember fél az élet racionalitásaitól, esetlegességétől, attól, hogy nem vagyunk elég kemények, elég okosak az élet problémáinak megoldásához. 
 
Az élet problémái nem személyfüggőek, időbeni, sűrűségbeli korlátai sincsenek. Erre mondjuk azt, hogy „ezt dobta a gép”, tehát a probléma nem akkor jön, amikor a legjobban fel vagyunk készülve, amikor mentálisan, fizikailag és anyagilag erősek vagyunk.
 
Az, hogy bizonyos dolgok megtörténtét nem tudjuk befolyásolni, félelemmel tölt el mindenkit, ez pedig halogatáshoz vezethet.
Halogatás és türelem
A halogatás időhúzás. Szeretnénk hinni, hogy a következő percben, napban, évben valami megváltozik. Fel kell tudnunk ismerni, hogy mi az, ami változhat magától, és mi az, amihez nekünk kell tennünk, hogy változzon
 
A legnagyobb hiba, ha a halogatást összekeveri az ember a türelemmel. A halogatás oka mindig a félelem. A türelemben viszont sosincs félelemérzés. Tehát, ha sokat rágódunk valamin – mert félünk a tett következményétől – az halogatás.
 
Halogatás az, ha meggyőzzük magunkat arról, hogy minden úgy van jól, ahogy van. Ez egy menekülési stratégia. Menekülni pedig az elől szoktunk, amitől félünk. Félelmek nemcsak a rossz dolgok kapcsán keletkezhetnek, hanem jó dolgok kapcsán is, tehát a jóra irányuló dolgokkal kapcsolatban is halogathatunk.