Halálos méreg vagy vaklárma? A ftalát-veszély

Jankovics Anna
Írta: ,
Halálos méreg vagy vaklárma? A ftalát-veszély

Egyre többször kaphatjuk fel fejünket arra a szóra, hogy ftalát, egyre több használati tárgyon van feltüntetve a felkiáltójeles mondat: Ftalátot nem tartalmaz! Ebből mindenki ösztönösen arra következtet, hogy a ftalát valami szörnyű dolog. Helyesen.

A kockázat

Bizonyított, hogy a ftalát nem csupán a spermaszámot csökkenti, hanem a májrák kialakulásában szerepe van. A fiúk szervezetében körülbelül három hónapos korban kezd emelkedni a nemi hormon koncentráció, ám azoknál a fiúknál, akiknek szervezetébe ftalát kerül az anyatejjel együtt, alacsonyabb a nemihormon-koncentráció.

Ami jó hír, hogy a mért anyatejekben lévő ftalátok szintje határérték alatt volt – bár ez engem nem nyugtat meg, mivel a ftalát szinte mindenben megtalálható, így számos helyről kerül folyamatosan a szervezetbe. Tudni kell azt is, hogy ez az anyag megtalálható a tápszerekben is. Tehát az anyatej – ha van benne ftalát, ha nincs – még így is sokkal egészségesebb, számos egyéb oknál fogva.
Hogyan lehet csökkenteni a ftalátot az anyatejben?

Illik tudni, hogy míg az anyaméhben a placenta sok mindent kiszűr a vérből, mielőtt a gyermek testébe kerül a köldökzsinóron keresztül, addig az anyatejnél ez a feltétel nem adott. Ám a ftalát még a placenta ,,szűrőjén” is átjut.

 

Tehát ilyenkor illik kerülni a mérgező anyagokat tartalmazó kozmetikumok és egyéb dolgok használatát. Ha máskor nem is, de ilyenkor mindig nézzük meg mindennek a csomagolásán a tájékoztatót, és legyünk ,,márkahűek”. Mára az is tény, hogy a ftalátok kapcsolatba hozhatók a mellrákkal is, így ezt a jó szokást illik megtartani.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba