A hála megváltoztatja az agyunkat! Ahogyan neked is segíthet

Irimiás Alíz
Írta: ,
A hála megváltoztatja az agyunkat! Ahogyan neked is segíthet

Kép forrása: Tarutoa/unsplash.com

Megváltoztatja az embereket, a kapcsolatainkat, az agyunkat – de hogyan használhatod a saját javadra? Hálára mind alkalmasak vagyunk, néha mégis szükségünk van arra, hogy valami emlékeztessen rá, vagy újra meggyőzzön róla, hogy ezt is érdemes szorgalmasan gyakorolni.

Számtalan okunk volna a hálánkat kifejezni, de van egy, amelyet nemrégiben fedeztek fel: a hála képes pozitív irányban megváltoztatni és megedzeni az agyunkat. Kutatások igazolják, hogy a hála képes növelni az általános jóllétünket, megerősíteni a társasági kapcsolatainkat, csökkenteni a stresszt és a depressziót.

Minél hálásabb valaki, annál boldogabb és elégedettebb az életével.

Ráadásul erősebb az immunrendszere, nem magas a vérnyomása, jobban alszik, könnyebben ébred, nagyvonalúbb, együttérzőbb, fogékonyabb a pozitív érzelmekre, jobban örül mindennek.

Miért fontos a hála?

A hála azt is jelenti, hogy észrevesszük a világban a jó dolgokat, de nem jelenti, hogy szemet hunyunk a nehézségek fölött. A hála csupán annyit tesz, hogy minden megpróbáltatás közben is képesek vagyunk meglátni a jót az életben.

Megerősíti a kapcsolatainkat. A hála elismerése annak, hogy valami jelentőségteljes dolog történt az életünkben, és az adakozónak nyitott szívvel megköszönjük ezt. Persze ez nem feltétlenül olyan dolgokért jár, amelyet konkrétan valakitől kaptunk, hanem ennél szélesebbkörűen is értelmezhető, azaz hálásak lehetünk az egészségünkért, a biztonságunkért, a barátainkért stb. Azáltal pedig, hogy az ilyen kevésbé megfogható dolgokért is hálásak vagyunk, megóv bennünket attól, hogy önteltnek, beképzeltnek tűnjünk.

Azt jelzi az embereknek, hogy semmit nem tekintünk készpénznek az életünkben. Kétféle ember van: az egyik megköszöni, ha a másik sofőr maga elé engedi a forgalomban, a másik nem. A hála azt jelzi, hogy tudjuk értékelni a dolgokat, és semmit nem várunk el az élettől.

Megerősíti a nagyvonalúságot és fenntartja a szociális érzékenységet az emberekben. Ráadásul ez nem csupán azokat érinti, akik közvetlenül részesei ennek, de az egész környezetük élvezheti a pozitív hatásait.

Növeli a biztonságérzetet és a kapcsolatok erejét. Segít észrevenni a jót, ami rajtunk kívülálló okokból áramlik felénk. Meglátjuk a jó dolgokat a világban, a körülöttünk élőkben, ezáltal nő a biztonságérzetünk, és az emberekkel is közelebb érezzük magunkat egymáshoz.

Kiszorítja a negatív érzéseket. A hála és a negatív érzések nem férnek meg egymás mellett. Minél több teret engedünk magunkban a hálának, annál jobban elhatalmasodik rajtunk, és további pozitív érzéseket gerjeszt: boldogságérzést, kötődésérzést stb.

Pamela Lima/unsplash.com

A hála jóval hatékonyabb, ha bizonyos dolgokat csinálunk, mint ha bizonyos dolgokat birtokolnánk. Kutatások igazolják, hogy sokkal hálásabbak vagyunk az élményekért, mint a tárgyakért. Erre nincs világos magyarázat, de az egyik elmélet szerint ez azért van így, mert az élményeket kevésbé hasonlítgatjuk egymáshoz, ezáltal nem szülnek társadalmi egyenlőtlenséget. A tárgyak automatikusan vonzzák azt a kérdést, hogy nekem mim van másokhoz képest, az élmények inkább a saját körülményeinkre irányítják a figyelmet, és boldogságérzést, illetve megelégedettség érzést keltenek bennünk.

Hogyan változtatja meg az agyunkat?

Számos lehetőség van arra, hogy kifejezzük a hálánkat, a lényeg, hogy rendszeresen tegyük meg, és mindig találjunk ki valami újat, amiért hálásak lehetünk.

Amikor éppen hálásak vagyunk, az agyunk egyes részei aktiválódnak: a társas kapcsolatokért és interakciókért felelős rész, illetve az, amelyik segít megérteni, mások hogyan gondolkoznak és éreznek.

Hálaérzés közben erősödnek a neurokémiai folyamatok, nő a dopamin, a szerotonin és az oxytocin termelődés, amelyek mind hozzájárulnak a közelség-, a kapcsolódás- és a boldogságérzés erősödéséhez. A hála újraírja az agyunk működését, és egyre inkább képesek leszünk a pozitív dolgokra koncentrálni, nyitottabbak leszünk a jóra.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv