Ha új év, akkor új tervek: ezért kerekedj felül a negatív hozzáállásodon, és változtasd meg az életedet

Írta: ,

Folyton elkeseredett és elégedetlen vagy? Gyakran érzed úgy, hogy rajtad kívül mindenki sikeres, jól néz ki, és ezért sokkal kevesebbet kell dolgoznia, mint neked? Ideje, hogy kicsit átértékeld a dolgokat, és az elkövetkezendő évben ne csak a külsődön, hanem a bensődön is próbálj változtatni!

Az internet nem a valóság Kép forrása: stocksy.com

1/5 Az internet nem a valóság

Biztos te is láttál már olyan edzőt, életmód tanácsadót, akinek az oldalán sorakoznak a negatív vélemények: „ha egész nap edzenék/ennyi pénzem lenne/nem kellene dolgoznom, én is így néznék ki” vagy „jó genetikával könnyű” stb. Persze a sort a végletekig folytathatnánk, és nyilván nem csak az edzők vannak kitéve a nyilvánosságnak.

De mindig vannak olyanok, akik nem látják a munkát, a rengeteg erőfeszítést és lemondást, csak a végeredményt – függetlenül attól, hogy egy kockás hasról, egy szép házról, vagy egy jól fizető állásról van szó. Igen, van, aki tényleg csak szerencsés, pusztán jó helyre született, és olyan is van, akinek könnyebben lesz kockás hasa az átlagosnál.

Azonban sosem szabad elfelejtened, hogy az ilyen jellegű vélemény messze nem annyira a címzettről, mint inkább a te lelkedről szól.

2/5 Kinek jó a kritika?

A negatív hírnév is hírnév, függetlenül attól, hogy nyilván mindenki szívesebben olvas, hall magáról pozitív visszajelzéseket. A látszat ellenére azonban a kritikusnak sokkal többet árt a negatív véleménynyilvánítás.

Hiszen, ha valakit szidalmazol, azzal mit érsz el? Legfeljebb megbántod, elgondolkozik az életén, de valószínűleg mindent pontosan ugyanúgy csinál tovább, ahogy eddig.

A kritika címzettje nagyon jól tudja, hogy mindig lesznek olyan emberek, akiknek sosem tetszik semmi, akik mindig, mindent jobban csinálnának másoknál, ám a való életben semmi tartalmasat nem tesznek le az asztalra.

Csupán keseregnek sanyarú sorsuk miatt, és a negatív véleményük által igyekeznek magukat meggyőzni, hogy ők is jobbak valamiben másoknál. Szóval bár úgy tűnhet, a kritizálás téged helyez erőfölénybe, erről valójában szó sincs.

3/5 A kritikád rád jobban hat

Az a helyzet, hogy a negatív vélemény a te személyiségedre hat igazán. Tény, hogy nem születik mindenki egyenlő esélyekkel, legyen szó a társadalmi státuszról, vagy éppen a testalkatról, de a változtatás lehetősége mindenki előtt ott van.

Hiába keseregsz mások képeit nézegetve és hiába irigykedsz, attól nem fogsz megváltozni. Sőt, csak rosszabb lesz a helyzeted, hiszen belül is egészen megkeseredsz.

Semmi értelme nincs ócsároló kommenteket írnod, negatív pletykákat terjesztened, vagy mindenkiben azonnal a hibákat keresned.

Egyrészt az előbb említettek miatt, másrészt pedig azért, mert sokkal boldogabb hely lenne a világunk, ha nemes egyszerűséggel nem foglalkoznánk azzal a személlyel, aki rossz érzéseket kelt bennünk.

 

Akkor ne gondolj és mondj semmi rosszat? Kép forrása: journal.aninebing.com

4/5 Akkor ne gondolj és mondj semmi rosszat?

Nyilván nem arról van szó, hogy senkinek nem írhatsz, mondhatsz építő kritikát (bár ezekre leginkább a szűk baráti köröd lesz vevő).

De – hogy az egészséges életmód témájánál maradjunk –, számtalan olyan véleményt látni, hogy túlsúlyos, otthonülő, önmagukra és egészségükre igénytelen emberek kommentelik, hogy milyen undorító, ha valaki izmos.

Erről a szituációról egy normális értékrendű embernek az jut eszébe, hogy igen, tényleg nem tetszhet mindenkinek, ha egy nőnek erős izomzata van, de mindenki azt csinál a testével, amit akar. Ha én elégedett vagyok magammal, akkor nem vagyok rászorulva, hogy másokat ilyen jellegű kritikával illessek.

Valószínűleg fordított esetben a véleményezőnek se esne jól, ha a fejéhez vágnák, hogy egy kövér disznó, hiszen neki is joga van azt csinálni a testével, amit szeretne.

5/5 Csak Te tudsz változtatni!

Attól, hogy esetlegesen nem születtél álomalakkal, még rengeteget tehetsz a változásért! Jó, ha már most elkönyveled magadnak, hogy senki nem fog helyetted eljárni kocogni, vagy minden nap tornázni, mert ezeket csak te tudod megvalósítani, ugyanúgy, mint bármilyen más változást a saját életedben.

Ne hidd, hogy egy csinos nő semmit nem tesz azért, hogy szép legyen! Ahogy írtuk, nyilván vannak testi adottságok, de a szerencsés alkat is elvész egyszer, ha a tulajdonosa nem foglalkozik vele, ugyanakkor a legszerencsétlenebb formákból is ki lehet hozni a maximumot.

De beszélhetnénk bármilyen más külső, vagy éppen belső tulajdonságról: tenni lehet a változásért, csak erősen kell akarni és kitartóan foglalkozni vele.

Ha annyi energiát fektetsz önmagad megváltoztatásába, mint amennyit mások kritizálásába, idővel megváltozik a felfogásod és rájössz, hogy sokkal jobb úgy élni, ha mindent megteszel azért, hogy elégedett lehess.