Pszichológiai aikidó – Így győzz veszekedés nélkül

Nagy Niki
Írta: ,
Pszichológiai aikidó – Így győzz veszekedés nélkül

Ha két ember egymásnak esik (és nem a jó értelemben), elkerülhetetlen, hogy sérülten, rossz érzéssel jöjjenek ki a veszekedésből – még az is, aki végül a győztes félnek mondhatja magát. Van azonban egy pszichológiai aikidónak nevezett módszer, melynek segítségével anélkül kerekedhetsz felül egy vitában, hogy megsértenéd a másikat, vagy fájdalmat okoznál bárkinek is.

Ha egy vita elfajul, az egyik fél általában felemeli a hangját, és kiabálni kezd a másikkal – itt kezdődik az igazi veszekedés, amiből egyikőtök sem jöhet ki igazán jól.

Még ha sikerül is meggyőznöd a másikat, hogy igazad van, vagy a másiknak sikerül meggyőznie téged, olyan érzések kavarognak majd bennetek, amelyek közel sem segítik a helyzet megoldását.

Mit tehetsz, ha nem szeretnél így járni? Egyszerű: bármilyen nehéz is, ne kiabálj vissza, de ne is sértődj meg a másikra!

Kerekedj felül csendben! Kép forrása: lalasparkles.tumblr.com

Fontos megérteni, ha valaki kiabál, azt általában frusztráltságból és dühből teszi, nem azért, mert bántani akar téged.

Egyszerűen kifogyott az észérvekből, és nem tud jobb megoldást, minthogy felemelje a hangját, hátha így érvényt szerezhet a mondandójának.

Ez nem rád irányul, csupán a frusztráltságát adja ki így, ráadásul nem is tudatosan.

Ha veszekedés közben ez eszedbe jut, könnyebb lesz nyugodtnak maradnod, és nem visszaüvöltened – ez az első olyan fegyvered, amivel végül te kerekedhetsz felül.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!