Gyermekkori traumák: ilyen hatásuk lehet a felnőtt életre

Zabolai Margit
Írta: ,
Gyermekkori traumák: ilyen hatásuk lehet a felnőtt életre

Kép forrása: twitter.com

Depresszió, szorongás, rémálmok, szexuális zavarok – sajnos a gyermekkorban átélt traumák nagyon gyakran a felnőtt életben is zavart okoznak, még további szenvedésre ítélve azokat, akik átélik őket. Vannak azonban ennél kevésbé egyértelmű, de szintén a korai sérülésekhez köthető zavarok is.

Hasonló panaszokról számolnak be Kép forrása: darkerangels.tumblr.com

Dr. Andrea Brandt terapeuta, olyanokkal foglalkozik, akiket gyermekkorukban valamiféle érzelmi trauma ért, és felnőtt korukban is ennek a hagyatékával küzdenek.

A doktornő szerint akár valamilyen erőszakos cselekmény áldozata vagy szemtanúja volt valaki gyermekkorába, akár fizikailag vagy érzelmileg szenvedett elutasítást az őt felnevelőktől, az alábbi problémák sok páciensénél jelentkeznek felnőtt korban, és részben vagy egészben, de visszavezethetőek ezekre a korai életkorban szerzett sérülésekre.

A hamis személyiség

Dr. Brandt szerint ha valakit gyermekkorában a szülei elutasítanak, vagy valami miatt azt érzi, hogy nem szeretik, kialakít egy másik személyiséget – egy olyan gyerekét, akiről úgy gondolja, hogy a szülei szeretnék.

Ez az ál személyiség aztán a későbbiekben is elkíséri, ő lesz az, akit a világ felé prezentál, mert úgy gondolja, hogy ő maga nem eléggé szerethető.

Ezzel nem csak az a probléma, hogy eltemetjük a saját érzelmeinket, véleményünket, gondolatainkat, de az is, hogy félelemben élünk: ha valaki előtt feltárul a valós személyiségünk, rájön, hogy nem vagyunk szerethetőek, nem vagyunk elfogadhatóak, ezért a látszat fenntartása nagyon megnehezíti, hogy bárkit is közel engedjünk magunkhoz.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!