Gyermekkori traumák és hatásuk a felnőtt életre

Kovács Andrea
Írta: ,
Gyermekkori traumák és hatásuk a felnőtt életre

Kép forrása: twitter.com

Depresszió, szorongás, rémálmok, szexuális zavarok – sajnos a gyermekkorban átélt traumák nagyon gyakran a felnőtt életben is zavart okoznak, még további szenvedésre ítélve azokat, akik átélik őket. Vannak azonban ennél kevésbé egyértelmű, de szintén a korai sérülésekhez köthető zavarok is.

Áldozatként gondolkodás Kép forrása: flickr.com

Az, ahogyan magunkról beszélünk, ahogy önmagunkat prezentáljuk saját magunk előtt, befolyásolja, hogy hogyan gondolkodunk magunkról.

Ha erősnek, magabiztosnak, határozottnak írjuk le magunkat, hajlamosabbak is vagyunk azzá válni, de aki gyerekkori traumákat élt át, az könnyen ragad az áldozat szerepében, és később is csak sodródik az eseményekkel, nem képes visszaszerezni az irányítást a saját élete felett.

A terapeuták szerint viszont nem kell, hogy áldozatok maradjunk azért, mert gyerekkorunkban áldozatok voltunk, és – akár terápia segítségével – elkezdhetünk túlélőként beszélni magunkról, ami az önképünkön is nagyon sokat javít.

Passzív-agresszív viselkedés Kép forrása: birdasaurus.tumblr.com

Azok a gyerekek, akik olyan otthonokban nőttek fel, ahol a harag kifejezése, megélése nem egészségesen történt, felnőttként is azt hihetik, hogy ez mindenképpen valami rossz dolog, amit el kell fojtani.

Ha gyerekkorodban azt láttad, hogy a harag agresszióba torkollt, később mindent megtehetsz azért, hogy az ilyen jellegű érzéseidet a szőnyeg alá söpörd, eltüntetni azonban ezt természetesen nem lehet, ezért az elnyomott negatív érzelmek passzív agresszív viselkedés formájában jelentkezhetnek.

A terapeuták ilyenkor abban segíthetnek, hogy megértsd, a harag egy természetes érzés, és meg kell tanulnod kezelni, megélni, szembenézni vele ahhoz, hogy el tudd engedni, máskülönben mindig veled marad.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!