Gyermekként nem kaptál elég törődést, figyelmet? Így segíthetsz a lelkeden felnőttként

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A mai szülők egyre tudatosabban és gyengédebben nevelik gyermekeiket, ami sokak szerint kifejezetten rossz taktika. Azonban a mostani szülők egy olyan generációt alkotnak, akik többségükben kevés törődést, figyelmet és szeretet kaptak otthon – annál több fegyelmet és szigort. Tény, hogy nem könnyű megtalálni az arany középutat szülőként sem, de a megoldás kulcsa ott kezdődik, hogy magadat rakod rendbe. Kezdd ott, hogy elengeded a régi sérelmeidet! Vajon milyen árulkodó jelek utalnak arra, hogy neked is problémás volt a gyerekkorod?

Árulkodó tünet: önbizalomhiányod van

Az erős önbizalom, önhittség megalapozása gyermekkorban kezdődik. Nagyon gyakori, hogy sok szülő észrevétlenül töri le gyermeke próbálkozásait, pl. az állandó tiltással, fegyelmezéssel, vagy éppen a jó szándékú, de annál károsabb túlféltéssel. Mások sajnos szánt szándékkal bánnak rosszul a gyerekükkel, és állandóan sértegetik, szidalmazzák a csöppségeket, olyanokat mondanak neki, hogy „te ezt úgysem tudtad volna megcsinálni” stb.

Nem is csoda, ha az ilyen és ehhez hasonló magatartásformák elveszik a próbálkozó, cseperedő gyermekek önbizalmát, és felnőttkorban komoly önértékelési zavarokkal küszködnek majd.

Mit tehetsz?

Önbizalomhiány esetén először arra gondolj, hogy gyermekkordban ültették el benned a kisebbségi érzést, mert erre hatalmas esély van! Sok felnőtt nem tudja megmagyarázni, miért nem hisz magában, vagy miért tart attól, hogy kudarcot kudarcra halmoz. Ha te sem tudsz kézenfekvő megoldást találni, akkor igen valószínű, hogy gyermekkorodban veled is helytelenül bántak.

Manapság szerencsére számos önfejlesztő könyv, tanfolyam létezik, amiken elsajátíthatod az egészséges önbizalomhoz szükséged tudnivalókat. Emellett pedig lényeges, hogy átlásd, számodra mit takar az önbizalom, tehát min szükséges változtatnod! Egy formás test? Egy jó munkahely? Vagy egy saját lakás? Ha tudod, számodra mi hordozza az önbizalmat, akkor célirányosabban tudsz fejlődni. Sőt, a válaszod egyúttal magyarázattal is szolgálhat: vajon mit gondolsz, miért kötöd össze az önbizalmat pl. egy jól fizető állással?

Árulkodó tünet: túlságosan magadnak való vagy

Ezt értheted az összes kapcsolatodra, a barátoktól, az unokatestvéreken keresztül egészen a párkapcsolatokig. Egyszerűen sehol sem tudsz maximálisan feloldódni, önmagad lenni, ráadásul iszonyúan véded a függetlenségedet. Ez nem biztos, hogy tudatosul benned, tehát lehetsz te kétgyermekes családanya is, de ott az árulkodó tünet: lelkileg nem kötelezted el magadat teljesen, esetleg sosem hagyod, hogy mások segítsenek neked, mert úgy érzed, mindent egyedül kell megoldanod.