Gyakori karácsonyi konfliktusok és megoldásaik

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az ünnepektől sokan sajnos túl sokat várunk, s a helyzetet csak tovább nehezíti, hogy jóformán kötelező mindenkivel kedvesen bánni. Az összezártság, az extra elvárások mindig konfliktusokhoz vezetnek. 

Állandósul a veszekedés

Az egyik leggyakoribb gond a karácsonyt illetően, hogy állandósul a családon belüli feszültség, növekszik a viták száma.

Sajnos aligha elkerülhető, hogy egy-egy nézeteltérés ideiglenesen elrontsa a hangulatot, főleg, ha valami nem úgy alakul, ahogy eltervezted, vagy az egyébként sem éppen kedves rokonok előtt kell bájolognod. 

Amennyiben szűk családi körben zajlik a konfrontálódás, úgy célszerű egy kevés időt külön töltenetek.

Nem dől össze a világ, ha nem lógtok napokon keresztül egymás nyakán, sokkal jobb külön kipihenni a feszültséget, mint otthon állandósítani.

A rokonokat illetően pedig gondold végig, megéri-e mások miatt elrontani a család hangulatát, továbbá mennyire szükséges az, hogy őrizzétek a közös együttlét hagyományát, ha senki sem élvezi a kötelező programot.

Nem segít semmiben a kedvesed

A viták egyik leggyakoribb forrása, hogy a férfiak teljesen kivonják magukat a készülődés alól, sőt, egyenesen zokon veszik, ha megzavarják őket a lazításban.

Nos, ha ilyen típusú a kedvesed, akkor nem fog idén sem megváltozni, igen kevés eséllyel száll be süteményt szaggatni, kézműveskedni, vagy éppen fát díszíteni.

A legegyszerűbb, ha a vitagenerálás nélkül inkább ügyesen beosztod az idődet, és a tökéletes karácsonyra való törekvés helyett te is a pihenésre koncentrálsz.

Elvégre nem dől össze a világ, ha nem pompázik díszkivilágításban az egész ház, bőven megfelel, ha egyetlen egy finom étel kerül az asztalra és süteményből sem szükséges lakodalomra elegendőt gyártani.

Ha te is engedsz kicsit az elvárásaidból, akkor könnyebb lesz megőrizni a nyugalmat és talán így a társadnak is lesz kedve segíteni.