Gyakori karácsonyi konfliktusok és megoldásaik

Írta: ,

Az ünnepektől sokan sajnos túl sokat várunk, s a helyzetet csak tovább nehezíti, hogy jóformán kötelező mindenkivel kedvesen bánni. Az összezártság, az extra elvárások mindig konfliktusokhoz vezetnek. 

Állandósul a veszekedés

1/5 Állandósul a veszekedés

Az egyik leggyakoribb gond a karácsonyt illetően, hogy állandósul a családon belüli feszültség, növekszik a viták száma.

Sajnos aligha elkerülhető, hogy egy-egy nézeteltérés ideiglenesen elrontsa a hangulatot, főleg, ha valami nem úgy alakul, ahogy eltervezted, vagy az egyébként sem éppen kedves rokonok előtt kell bájolognod. 

Amennyiben szűk családi körben zajlik a konfrontálódás, úgy célszerű egy kevés időt külön töltenetek.

Nem dől össze a világ, ha nem lógtok napokon keresztül egymás nyakán, sokkal jobb külön kipihenni a feszültséget, mint otthon állandósítani.

A rokonokat illetően pedig gondold végig, megéri-e mások miatt elrontani a család hangulatát, továbbá mennyire szükséges az, hogy őrizzétek a közös együttlét hagyományát, ha senki sem élvezi a kötelező programot.

Nem segít semmiben a kedvesed

2/5 Nem segít semmiben a kedvesed

A viták egyik leggyakoribb forrása, hogy a férfiak teljesen kivonják magukat a készülődés alól, sőt, egyenesen zokon veszik, ha megzavarják őket a lazításban.

Nos, ha ilyen típusú a kedvesed, akkor nem fog idén sem megváltozni, igen kevés eséllyel száll be süteményt szaggatni, kézműveskedni, vagy éppen fát díszíteni.

A legegyszerűbb, ha a vitagenerálás nélkül inkább ügyesen beosztod az idődet, és a tökéletes karácsonyra való törekvés helyett te is a pihenésre koncentrálsz.

Elvégre nem dől össze a világ, ha nem pompázik díszkivilágításban az egész ház, bőven megfelel, ha egyetlen egy finom étel kerül az asztalra és süteményből sem szükséges lakodalomra elegendőt gyártani.

Ha te is engedsz kicsit az elvárásaidból, akkor könnyebb lesz megőrizni a nyugalmat és talán így a társadnak is lesz kedve segíteni.

Nem tetszik az ajándék

3/5 Nem tetszik az ajándék

Akár te kaptad, akár te adtad, egyáltalán nem kellemes, ha a meglepetés nem okoz örömet.

Sajnos ez megesik, főleg akkor, ha nem ismerjük kellőképpen a másikat, és vagy nagyon elszámítjuk az ízlését, vagy emiatt kénytelenek vagyunk sablonajándékkal előrukkolni.

Bármelyikről is legyen szó, a fennálló helyzetet kezelni kell.

Amennyiben neked nem tetszik az ajándék, vágj illedelmes képet a dologhoz, ha lehet, próbáld fel, kóstold meg, foglalkozz vele, pár perc után úgyis félreteheted.

Értékeld a szándékot, hiszen az ilyenkor a legfontosabb.

Ha az általad adott ajándék nem tetszik, vond le a konzekvenciákat, és sértődés helyett inkább puhatolózd ki, mivel lehetne legközelebb sikered, esetleg gondold át, megéri-e olyasvalakinek ajándékot venned, aki nem díjazza igazán a szándékodat.

Nem vettél ajándékot valakinek

4/5 Nem vettél ajándékot valakinek

Nos, igen, talán még a problémás ajándékozásnál is kínosabb, ha valaki megajándékoz téged, miközben te egyáltalán nem tudod viszonozni a kedvességét.

Persze, aki így ad meglepetést, az általában nem is vár semmit az ajándék fejében, talán éppen ezért vágyunk ellenállhatatlanul rá, hogy viszonozhassuk.

A kellemetlen szituáció elkerülésére két biztos tipp van: vagy eleve úgy készülsz, hogy mindenkinek viszel ajándékot, vagy teszel néhány bónusz meglepetést a táskádba.

Ha mindig van nálad egy adag bonbon, esetleg más egyéb apróság, akkor elkerülheted a kínos helyzetet.

Amennyiben előre megbeszélitek, hogy az ajándékozás kimarad, akkor legfeljebb gasztro meglepetést vigyél a vendégségbe, ne hozz másokat hasonlóan kínos helyzetbe.

Nem úgy alakul, ahogy elképzelted

5/5 Nem úgy alakul, ahogy elképzelted

Ahogy arra már kitértünk, a karácsonnyal sokaknak az a legnagyobb gondjuk, hogy teljesen másként alakulnak az ünnepek, mint ahogy eltervezték.

Mindenkiben van egy idilli kép, ami meglehetősen mélyen gyökeredzik, de sajnos csak igen kivételes esetben lesz tökéletes a karácsony.

Mindig jöhet valami probléma, vagy ha mégis jól alakulnak a dolgok, akkor semmi hangulat nincs a hó hiánya végett, esetleg a fa feldíszítése után derül ki, hogy nem működik az égősor.

Azt kell mérlegelned, valóban érdemes-e egy-két apróság miatt teljesen tönkretenni az egész időszakot, vagy szerencsésebb inkább kisebb elvárásokkal tekinteni az ünnepek elé, és valóban felöltődve várni az újévet.

Ha utóbbira voksolsz, akkor próbálj inkább az érzelmekre, az együttlétre koncentrálni, felejtsd el azokat az elvárásokat, amiket feleslegesen állítasz magad elé, s amik sok esetben egyszerű médiafogások, amik mind több pénz elköltésére ösztökélnek.