Változtasd meg a gondolkodásod, és kevesebbet fogsz stresszelni!

Kató Iringó
Írta: ,
Változtasd meg a gondolkodásod, és kevesebbet fogsz stresszelni!

A stressz manapság már a mindennapjaink része. Minden percben leselkedik ránk a veszélye: őrlődhetünk a munkahelyi feszültségek miatt, aggódhatunk családtagjaink miatt, letaglózhatnak megrázó események, feszültek lehetünk anyagi gondok miatt, és a sor szinte végtelen.

A stresszt teljesen kiküszöbölni szinte lehetetlen, ezért nem is érdemes rá törekedni. Amire viszont biztosan képesek vagyunk, az a gondolkodásmódunk megváltoztatása, és a megfelelő stresszkezelés elsajátítása – két lépésben.

1. Fogadd el azt, amin nem tudsz változtatni

Képzeld el például, hogy prezentációt kell tartanod a munkahelyeden. Teljesen érthető, hogyha izgulsz, stresszelsz miatta! De ahelyett, hogy hagynád, hogy a rettegés úrrá legyen rajtad, inkább fogd fel úgy, hogy ezzel az előadással egy kiváló lehetőség nyílik a bizonyításra! Gondolj arra, hogyha túl leszel rajta, már nem is fog annyira veszélyesnek tűnni ez a szituáció. 

Így kissé megfordítod a gondolkodásmódodat, és a stresszes helyzet okozta feszült energiákat átterelheted hasznos irányba, hogy a segítségükkel a munkában haladhass előre a felesleges aggódás helyett.

Fogadd el, hogy egy ilyen helyzeten nem tudsz változtatni, hiszen ha szorongsz, ha nem, így is úgy is meg kell tartanod a prezit – és akkor már praktikusabb lenne nem az idegeskedésre fecsérelni az erőforrásaidat.

Persze előfordulhatnak másféle munkahelyi stresszforrások is, melyeket például egy hozzá nem értő vagy nem megfelelően viselkedő kolléga okozhat. Ez szintén idegesítő lehet és stresszelhetsz miatta, de az az igazság, hogy ez a reakció ebben az esetben is szükségtelen lesz, hiszen azt a bizonyos személyt megváltoztatni biztosan nem fogod tudni, tehát ismét olyan dologra pazarolod az energiádat, ami hiábavaló. Azzal, hogy ezt elismered, nem adod fel a harcot, csupán magadat helyezed előtérbe mások balgasága helyett – ami mindig a lehető legjobb döntés!

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Egészség és életmód

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban