Fura, de hatásos – Így hozz döntéseket kicsit másképp

Dienes Petra
Írta: ,

Döntéseket hozni mindig nehéz dolog, ezt minden felnőtt, sőt még gyerek is tudja. De még ha az idő elteltével megfontoltabban is döntesz, néhány választás még akkor is okozhat nehézséget. Ahhoz, hogy könnyebben irányíthasd az életed, összeszedtük a legfurább (és leghatásosabb) módszereket, hogy egy helyzetből a lehető legjobbat hozhasd ki.

A testbeszéd segít Kép forrása: flickr, Ottilie Simpson

Ennél a módszernél szükséged lesz egy másik emberre. Lehet az a legjobb barátnőd vagy az anyukád, a lényeg az, hogy olyan embernek mondd el a dilemmádat, akiben megbízol, mert ő fog rád igazán figyelni, ami a testbeszédén is meglátszik majd.

A dolog nagyon egyszerű: vázold fel a helyzetet, majd mondd el a hallgató félnek a lehetséges döntéseidet. Nem kell másra figyelned csak arra, hogy közben mit csinál az, aki veled szemben ül.

Ha közelebb hajol hozzád, akkor az pozitív jelentéssel bír, de ha kicsit hátrébb mozdul, akkor az benne is negatívan csapódik le. Kissé fura lehet erre alapozni egy döntést, de ezek a cselekedetek ösztönből jönnek, így biztosan tudni fogod, hogy mi a jó választás az adott helyzetben.

A „Papírjáték” Kép forrása: bloglovin.com

Meglepő, de tényleg működik. Írd fel egy papírra egymás alá azokat a lehetséges verziókat, ahogy dönthetsz egy bizonyos kérdésben (hagyj köztük nagyobb helyet).

Egy másik papírra pedig ezeknek a választásoknak a lehetséges kimeneteleit ugyanígy.

Ezután tedd magad elé a papírokat és haladj sorban. Vess egy pillantást a választásra, majd annak a lehetséges következményére.

Csukd be a szemed és képzeld el, hogy úgy döntesz és az történik veled, amit leírtál. Gondold végig, hogy ez milyen érzéssel tölt el, mire gondolsz közben és mit látsz magad előtt. Haladj sorban végig ugyanígy a lehetséges verziókon. Amelyik közben a legjobban érzed magad, az lesz a helyes út.