Forrófejű vagy? 5 tipp, hogy visszafogd az indulataidat

Szőke Angéla
Írta: ,

Vörös posztót látsz, ha elmegy előtted a reggeli busz? Ha nehéz napod van a munkahelyeden, hajlamos vagy csapkodni és káromkodni? Ezzel nem vagy egyedül, a düh egy természetes és egészséges érzés, de ha túl rövid a cérnád, gondot is okozhat az életedben. Ha úgy érzed, gyakrabban és hevesebben ragadnak el az érzelmeid, mint kellene, az alábbi öt módszer segíthet kordában tartani az indulataidat.

1. Beszélj az érzésedről

Ha ugyanaz a személy vagy szituáció idegesít fel rendszeresen, próbálj beszélni róla. Természetesen nem akkor, amikor éppen zajlik a folyamat, hanem amikor nyugodt vagy és kellő távolsággal tudod megközelíteni a helyzetet. Ha a párod mindig széthagyja a holmiját, vagy a munkatársad sosem készül el időben a munkájával, tedd szóvá, de finoman. Ne szidd le az illetőt, hanem közöld vele, hogy a viselkedése zavar, emiatt sokat idegeskedsz és szeretnéd, ha közösen találnátok megoldást erre. Ha így közelíted meg a problémát kiabálás helyett, sokkal segítőkészebbek lesznek.

2. Tarts egy kis szünetet

Ez a módszer rövid és hosszú távon is igen hasznos. Ha érzed, hogy gyülemlik benned a feszültség és éppen készülsz kitörni, mint egy vulkán, mozdítsd el magad a szituációból. Ha lehetséges, szó szerint tedd meg, egyszerűen sétálj el. Ha ez nem lehetséges - mert tegyük fel egy munkahelyi megbeszélésen vagy -, akkor vegyél egy mély levegőt és miközben lassan kiengeded, számolj el magadban tízig. Ez leviszi a pulzusod és kitisztítja a fejed. Igen, közhelyesnek hangzik, de valóban működik és megelőzheti, hogy mérgedben olyat mondj vagy csinálj, amit később megbánhatsz.

3. Sétálj vagy sportolj

A testmozgás remek stresszoldó tevékenység, hiszen sport közben a test endorfint, azaz boldogsághormont termel, ezért is érezzük magunkat olyan jól utána.

Ha valami vagy valaki miatt dühös vagy, érdemes elmenni mozogni ahelyett, hogy mérgelődnél. Már a kellemes sétálás közben is kitisztulhat a fejünk és más megközelítésből láthatjuk a dolgokat. Fontos, hogy a haragot ne vigyük haza, az ágyba pedig pláne ne, hiszen nincs mérgezőbb annál, mint amikor elalvás helyett valami bosszantó dolgon kattogunk. Egy kis testmozgás garantáltan megelőzi ezt.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv