A túlsúly nem csak egy állapot - a fogyás a lelkeddel kezdődik, avagy miért vannak valóban pluszkilóid?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A testünk alapvetően nem a túlsúlyra és nem is a soványságra van „berendezkedve”. Nem véletlenül beszélhetünk ideális testsúlyról, ami jóval túlmutat egy puszta táblázaton, vagy éppen egy normálisnak tekinthető, testi állapoton. Az egészséges testsúly egyúttal lelki egyensúlyt is feltételez, ami ráadásként oda-vissza működik: ha összhangban vagy a testeddel, akkor minden bizonnyal a lelkiekre sem lehet panaszod. Mindezzel már kéz a kézben jár az a következtetés, hogy ha túlsúlyod van, akkor az bizony nem csak egy testi, hanem egy lelki tünet is egyben. Nem is gondolnád, ez mennyire helytálló gondolat!

A zsír, mint energia

Testünk zsír formájában raktározza el az energiát, tehát amikor több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amit elhasználunk, akkor az zsír formájában rakódik le. Ebből a szemszögből vizsgálva a felesleget, az nem más, mint energia: de vajon minek az elfojtott energiája?

Jó eséllyel nem arra utal, hogy a felesleges erőiddel nem tudsz mit kezdeni, hiszen minél több energiát, avagy zsírt raktározol, annál inkább nehezedre esik majd a hétköznapi feladatok elvégzése is. Az így tárolt energia sokkal jobban hasonlít a fel nem dolgozott, elfojtott érzelmek energiájára, azokra, amiket nem sikerült megemésztened, feldolgoznod – milyen találó ez a két kifejezés, igaz?

Bombabiztos önvédelmi réteg

Rengeteg túlsúlyos ember egyfajta önvédelmi rétegként tekint a feleslegére, még ha ez gyakran nem is tudatosodik bennük. Egy időben kíváncsiságból követtem olyan sorozatokat, amikben kórosan elhízott embereket faggattak előéletükről, és szinte mindannyian nyilatkoztak valamilyen kiváltó, lelki okról, amire ők a túlsúlyt hozták „megoldásként”.

Ezek a fájdalmas élmények gyakran összefonódtak zaklatással, erőszakkal, a kialakult zsírréteggel pedig tudat alatt is azt szerették volna elérni, ha mások kevésbé tartják vonzónak őket – így a későbbiekben talán elkerülhetik az ilyesfajta támadásokat.

Persze, a túlsúly automatikusan másfajta társadalmi sérelmeket hoz magával, ez az egész tehát csak egy ördögi körbe taszította a megkérdezetteket – ők pedig csak tovább és tovább növelték a saját védőrétegüket. 

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció