A fogkefétől a jógáig: 6 apró döntés az egészségedért

Írta: ,

Nap mint nap elbizonytalanodunk az egészségünk megőrzését illetően, olyan sokféle információt kapunk a médiából. Mit és mennyit együnk, milyen gyakorisággal és hogyan mozgassuk meg testünket, milyen hatással van a test a lélekre és a lélek a testre… nehéz eligazodni az információk között. Cikkünk megírásával hozzá szeretnénk járulni néhány a bizonytalanság elolszlatásához. Bízunk benne, hogy sikerrel.

Kézi vagy elektromos fogkefe?

1/6 Kézi vagy elektromos fogkefe?

Ha a kézi fogmosás alapos, akkor ugyanolyan jól tisztítja a fogakat, mint az elektromos, amit szintén lehet elnagyoltan végezni, és ilyenkor veszít a hatékonyságából

Mindkettőnél célszerű tudatosítani a szájhigiéné fontosságát, és eszerint eljárni. Az elektromos fogkefe intenzívebb munkát végez, de a kézi fogkefe is megfelelő, ha valóban ügyelsz fogaid és ínyed egészségére.
Horzsolás: kell-e sebtapasz?

2/6 Horzsolás: kell-e sebtapasz?

Igen, mert megakadályozza, hogy a sebbe kórokozók kerüljenek, és megfertőzzék a szervezetet. Ha a sebet fedetlenül hagynánk, por és egyéb szennyező anyagok kerülnének bele, elgennyesedne, és nehezen gyógyulna be. 

A tapasz óvja a sebet a túlzott kiszáradástól és a kemény hegesedéstől. Nedvesen tartja, átengedi a levegőt, biztosítja az egészséges vérkeringést, így a gyógyító folyamatok könnyen végbemennek a seb körül, és a gyógyulás hamar bekövetkezik.
Gyakoribb vagy ritkább, de hosszasabb testedzés?

3/6 Gyakoribb vagy ritkább, de hosszasabb testedzés?

Milyen gyakorisággal ajánlatos végezni az edzést, milyen az egyenletes terhelés? A válaszunk az, hogy előbb a gyakoriságot, másodszor a terhelést, harmadszor pedig az intenzitást kell növelni.

Aki például eddig 20 percet futott, a második szakaszban futhat (meredekebb) emelkedőn vagy gyorsabban is, végül nehezebb terepen és hosszabb ideig is edzhet.
A kitartást igénylő sportokat (pl. futás, kerékpározás) ajánlatos lassabban végezni. Miután a mozgás már nem okoz számodra nehézséget, inkább könnyedén és örömmel végzed, akkor újabb kihívások elé állíthatod magad.
Láz esetén lázcsillapító vagy izzadás?

4/6 Láz esetén lázcsillapító vagy izzadás?

Láz esetén sokat kell pihenni, és tekintettel kell lenni a természetes gyógyulási folyamatokra. A megemelkedett testhőmérséklet hozzájárul, hogy a kórokozók elpusztuljanak. 

Fontos, hogy a beteg sok folyadékot igyon, hogy az izzadás során elveszített vizet pótolja.
Viszont ha a láz már 2-3 napja tart, és a testhőmérséklet 39 fok fölé emelkedik, a természetes lázcsillapítás pedig már nem elég hatásos, lehet, sőt kell gyógyszert bevenni, nehogy a magas hő ártalmas legyen a testre. Ajánlatos ilyenkor orvost hívni.
Kevés vagy sok alvás?

5/6 Kevés vagy sok alvás?

Az emberek alvásigénye nagyon különböző. Nincs kőbe vésett szabály az optimális éjszakai nyugalom meghatározásához.

Az egyik ember már öt óra alvással is beéri, míg a másik csak akkor tud napközben teljes életet élni, ha éjjel kilenc órát alszik. Az alvással kapcsolatos igények és szokások általában genetikailag meghatározottak.
Éjszakánként körülbelül 30-szor felébredünk, de másnap ezekből legfeljebb már csak néhányra emlékszünk. Aki lelkileg kiegyensúlyozott, és képes feldolgozni és megoldani a problémáit, nyugodtabban alszik, így napközben frissebb lesz.
Jóga vagy futás?

6/6 Jóga vagy futás?

Ez a kérdés olyan, mintha arra lenne valaki kíváncsi, hogy az almát vagy a körtét érdemes enni. Egyik testmozgás sem egészségesebb a másiknál. 

Az egyik ember ezt, a másik azt választja, amelyik jobban illik az életviteléhez, a személyiségéhez, a gondolkodásához. 

Egyik sem zárja ki a másikat, és a legjobb ezeket felváltva gyakorolni, például a nyújtó gyakorlatokat állóképesség-javító mozgással kombinálni.