Fertőző lehet a szorongás és a depresszió?

Nagy Niki
Írta: ,
Fertőző lehet a szorongás és a depresszió?

Kép forrása: canva.com

Bármilyen meglepő, rengetegen gondolják úgy, hogy a depresszió és a szorongás fertőző. Azon túl, hogy ez így magában nem állja meg a helyét, szakemberek szerint mégis lehet olyan, hogy átvesszük mások hangulatát – de akkor mi az igazság? Mi is depressziósak leszünk, ha sokat találkozunk valaki olyannal, aki ebben szenved?

A Memory & Cognition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek jelentős része úgy gondolja, hogy a depresszió, a szorongás, de még az alkoholizmus és a skizofrénia is valójában fertőző. Ahogy egyre többet foglalkozunk a témával, talán az ehhez hasonló tévhitek is hamarosan eloszlanak, szakemberek azonban figyelmeztetnek arra, hogy nem teljesen hülyeség, amit ezek az emberek gondolnak.

Bár nem leszel depressziós, ha sok időt töltesz el valakivel, aki az, a másik érzései igenis hatnak rád, és ezt lehetetlen megkerülni.

Valójában képesek vagyunk átvenni az ismerőseink hangulatát és szokásait – minél több időt töltünk velük, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen szinten hasonulunk hozzájuk. Ha a legjobb barátod folyamatos stresszben és aggodalomban éli az életét, akkor van esély arra, hogy te is hasonló érzelmeket fogsz produkálni, főleg akkor, ha vele vagy. Ha egy családtagod depresszióban szenved, egy találkozás után ugyan nem depressziós, de lehangolt és kedvetlen lehetsz.

Szakértők szerint az érzelmek azért „fertőznek”, mert szociális lények vagyunk, és erősen reflektálunk a környezetünkre.

Azt nézzük, hogy a körülöttünk élők hogyan válaszolnak a különböző élethelyzetekre, és extrém esetekben ezt mi is átvesszük.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!