Fel lehet ismerni? 5 igazság a hazugságról

Sándor Alexandra
Írta: ,

Ugye, milyen jó lenne, ha valamilyen szupermódszer segítene benne, hogy mostantól minden apró füllentést rögtön felismerj? De vajon akkor is fel mernéd-e tenni a kérdéseidet az embereknek? Erre egyelőre nem kell válaszolnod, hiszen a következőkből megtudhatod: még a feltételezés is utópisztikus.

Nincsenek egyértelmű jelei

Nincs olyan viselkedésforma, ami minden esetben megjelenne, ha valaki hazudik, máskor viszont sohasem lehetne megfigyelni.

Tuti tippek tehát sohasem léteztek a füllentés felismerésére, személyes tapasztalatból pedig mindenki tudhatja, hogy még a legélesebb szeműeket is meg lehet lepni.

Orrpuhaság és mimika ide vagy oda, Pinokkió volt az első és utolsó figura, akinek száz százalékig hinni lehetett.

Persze, legtöbbünknek megvannak a maga vészcsengői, ám ezek kizárólag azon alapulnak, hogy kit láttunk eddig hazudni.


Segítség: Így lehetsz őszinte a legneccesebb helyzetben is


Az is megállja a helyét, hogy aki nem mond igazat, gyakran babrál valamivel, vagy a szája elé teszi a kezét – ez azonban egyszerű szorongásról is tanúskodhat, nem kell tehát az illetőt rögtön elásni.

Nincs tökéletes „hazugságvizsgáló” gép

Poligráffal nemcsak a hollywoodi filmekben találkozhattál, hanem akár egy évekkel ezelőtti hazai tévéshow-ban is.

Ez a gép ugyan a szervezet működésének több jellemzőjét is méri, többek között a pulzust, a légzésszámot és a bőrellenállást is – mégsem lehet teljes bizonyosságnak tekinteni, amit „mond”.

Mivel a masina a feszültség általános tüneteit tekinti hazugságra utalónak, egy ilyen vizsgálat során a kérdésfeltevésnek óriási jelentősége van.

Sőt, a gép érzékelői alatt általában eldöntendő kérdésre kell választ adni, s rengeteg olyan eset létezik, amikor egy egyszerű igen vagy nem nem fedheti le a teljes igazságot – akkor vajon a célszemély mindkettőnél eleve hazudik?

Az igazságügyi szakértők természetesen szeretnének egy minden eddiginél hatékonyabb készüléket megalkotni, de ez egyelőre nem sikerült nekik.