Fa-rajz teszt – Rajzolj és ismerd meg magadat közelebbről!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az alábbi teszt – bár hihetetlenül egyszerű és villámgyorsan sort keríthetsz rá – rengeteget elárulhat a személyiségedről. Nem csak azt vizsgálhatod a segítségével, milyen igazából a személyiséged, hanem azt is kiderítheted, melyek a legjellemzőbb tulajdonságaid.

Így láss neki!

Szükséged lesz egy rajzlapra, vagy egy írólapra – a méret lényegében mindegy, de az nagyon fontos, hogy teljesen üres papírral dolgozz. Az íróeszköz viszont teljesen mindegy – színes ceruzákat nem kell elővenned, ez a rajz fekete-fehérben készül.

Ezután már jöhet is a teszt legfontosabb része: rajzolj egy fát a lapra! Nincsenek szabályok, megkötések, egyszerűen hagyd, hogy a tollad vezesse az ujjaidat! (Az alábbiakban már az elemzés jön, ezért fontos, hogy csak akkor olvass tovább, ha a fád teljesen elkészült!)

Kiértékelés

Hova rajzoltál?

Ha hiszed, ha nem, már az is árulkodik a személyiségedről, hova rajzoltad a fát a papíron:

 • Amennyiben középre rajzoltál, te a jelen embere vagy, és pontosan tudod, mit akarsz, azt, hogy a céljaid eléréséért mit kell tenned. Hihetetlenül gyakorlatias tudsz lenni, de próbálsz mindig az arany középúton lavírozni, ritkán kockáztatsz nagyokat.
   
 • Ha bal oldalra és inkább a papír felső részére rajzoltál, úgy hajlamos lehetsz a túlzott óvatoskodásra, esetenként a gátlásosság is jellemző lehet rád. Csak ritkán avatkozol bele a dolgokba, te inkább a csendes megfigyelő vagy. Nehezen veszed rá magadat arra, hogy nyiss a világ és az emberek felé, és sajnos sokat rágódsz a múlton.
   
 • Amennyiben bal oldalra, de alulra rajzoltál, minden bizonnyal nehezen tudsz a jövőbeli terveidre koncentrálni. Ennek az az oka, hogy még mindig folyamatosan azzal foglalkozol, ami történt, nem pedig azzal, ami történhetne. Nehezen teszed túl magadat a sérelmeket, és hajlamos vagy rá, hogy túlságosan gyerekes felfogással állj a nehézségek elé.
   
 • Ha jobb oldalra, felülre rajzoltál, akkor te a jövőbe tekintesz, ami jó, de nem szerencsés, ha túlzásokba esel, hiszen így éppen a lényeges jelentől esel el. Dinamikusságodnak köszönhetően vonzó vagy az emberek számára, sok baráttal veszed körül magadat, és mondhatjuk, hogy elégedett vagy az életeddel.
   
 • Amennyiben jobb oldalra, de alulra rajzoltál, úgy makacs és konok vagy, erőteljesen ragaszkodsz a saját elképzeléseidhez. Ez néha óriási előny, máskor viszont hátrány, hogy nem vagy hajlandó engedni, hiszen a kompromisszumok mindenki életében fontosak. Ha nem vigyázol, önfejűséged odáig fajulhat, hogy minden lehetőséget elutasítasz majd, többek között azokat is, amik hosszabb távon jobbá tehetnék az életedet.

Fa-rajz teszt – Rajzolj és ismerd meg magadat közelebbről!

Mekkora fát rajzoltál?

Minél nagyobb fát rajzoltál, annál nagyobb önbizalommal és magabiztossággal rendelkezel. Ha jól láthatóan túlzásokba estél, a fa a teljes lapot kitölti, akkor nem árt kicsit magadba nézned: nem sok ez egy kicsit? Az egészséges magabiztosságra szükség van, de sajnos vékony a határvonal az egoizmus és az önhittség között.

Ugyanígy akkor sem árt mérlegelned, ha a fád alig észrevehető a papíron: a lehetőség adott volt, de te mégsem éltél vele… Ez vajon a valóságban is igaz rád?