Fa-rajz teszt – Rajzolj és ismerd meg magadat közelebbről!

Írta: ,

Az alábbi teszt – bár hihetetlenül egyszerű és villámgyorsan sort keríthetsz rá – rengeteget elárulhat a személyiségedről. Nem csak azt vizsgálhatod a segítségével, milyen igazából a személyiséged, hanem azt is kiderítheted, melyek a legjellemzőbb tulajdonságaid.

Így láss neki!

Szükséged lesz egy rajzlapra, vagy egy írólapra – a méret lényegében mindegy, de az nagyon fontos, hogy teljesen üres papírral dolgozz. Az íróeszköz viszont teljesen mindegy – színes ceruzákat nem kell elővenned, ez a rajz fekete-fehérben készül.

Ezután már jöhet is a teszt legfontosabb része: rajzolj egy fát a lapra! Nincsenek szabályok, megkötések, egyszerűen hagyd, hogy a tollad vezesse az ujjaidat! (Az alábbiakban már az elemzés jön, ezért fontos, hogy csak akkor olvass tovább, ha a fád teljesen elkészült!)

Kiértékelés

Hova rajzoltál?

Ha hiszed, ha nem, már az is árulkodik a személyiségedről, hova rajzoltad a fát a papíron:

 • Amennyiben középre rajzoltál, te a jelen embere vagy, és pontosan tudod, mit akarsz, azt, hogy a céljaid eléréséért mit kell tenned. Hihetetlenül gyakorlatias tudsz lenni, de próbálsz mindig az arany középúton lavírozni, ritkán kockáztatsz nagyokat.
   
 • Ha bal oldalra és inkább a papír felső részére rajzoltál, úgy hajlamos lehetsz a túlzott óvatoskodásra, esetenként a gátlásosság is jellemző lehet rád. Csak ritkán avatkozol bele a dolgokba, te inkább a csendes megfigyelő vagy. Nehezen veszed rá magadat arra, hogy nyiss a világ és az emberek felé, és sajnos sokat rágódsz a múlton.
   
 • Amennyiben bal oldalra, de alulra rajzoltál, minden bizonnyal nehezen tudsz a jövőbeli terveidre koncentrálni. Ennek az az oka, hogy még mindig folyamatosan azzal foglalkozol, ami történt, nem pedig azzal, ami történhetne. Nehezen teszed túl magadat a sérelmeket, és hajlamos vagy rá, hogy túlságosan gyerekes felfogással állj a nehézségek elé.
   
 • Ha jobb oldalra, felülre rajzoltál, akkor te a jövőbe tekintesz, ami jó, de nem szerencsés, ha túlzásokba esel, hiszen így éppen a lényeges jelentől esel el. Dinamikusságodnak köszönhetően vonzó vagy az emberek számára, sok baráttal veszed körül magadat, és mondhatjuk, hogy elégedett vagy az életeddel.
   
 • Amennyiben jobb oldalra, de alulra rajzoltál, úgy makacs és konok vagy, erőteljesen ragaszkodsz a saját elképzeléseidhez. Ez néha óriási előny, máskor viszont hátrány, hogy nem vagy hajlandó engedni, hiszen a kompromisszumok mindenki életében fontosak. Ha nem vigyázol, önfejűséged odáig fajulhat, hogy minden lehetőséget elutasítasz majd, többek között azokat is, amik hosszabb távon jobbá tehetnék az életedet.

Mekkora fát rajzoltál?

Minél nagyobb fát rajzoltál, annál nagyobb önbizalommal és magabiztossággal rendelkezel. Ha jól láthatóan túlzásokba estél, a fa a teljes lapot kitölti, akkor nem árt kicsit magadba nézned: nem sok ez egy kicsit? Az egészséges magabiztosságra szükség van, de sajnos vékony a határvonal az egoizmus és az önhittség között.

Ugyanígy akkor sem árt mérlegelned, ha a fád alig észrevehető a papíron: a lehetőség adott volt, de te mégsem éltél vele… Ez vajon a valóságban is igaz rád?