Ezt a 3 dolgot kell megtenned, ha szeretnéd tudatosabban élni az életedet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Tudatosan élni az egyik legjobb dolog, hiszen azt jelenti, hogy célirányosan vezeted, menedzseled az életedet, és pontosan tisztában vagy vele, mit miért teszel. Nem is olyan nehéz változtatni és kilépni abból a sodrásból, amiben olyan sokan élik a mindennapjaikat. Próbáld alkalmazni te is az alábbiakat, és meglátod, már ezekkel az egyszerű lépésekkel is elindulhatsz a változás útján!

1. Fogadd el, hogy te irányítod az életedet!

Onnantól kezdve, hogy ezt felismered, minden megváltozik. Csak és kizárólag tőled függ, mit hozol ki a saját kis életedből. Igen, nem egyenlő esélyekkel és körülményekkel indulunk, ezen kár is lenne vitatkozni.

De két választásod van: keseregsz, hogy neked mindenből kevesebb és rosszabb jutott, vagy megpróbálod kihozni a legtöbbet abból, ami megadatott.

Nyilvánvaló, hogy előbbi sehova sem vezet, és a legkevésbé sem jövedelmező, mégis sokkal többen élnek a lustaság és negatívitás nyújtotta lehetőséggel, mint a változtatás esélyével. Hogy miért? Mert az a könnyebb. Könnyebb másokra hárítani a saját felelősségünket, a körülményeket hibáztatni azért, amiért gyengék, elesettek, vagy csupán tehetetlenek vagyunk.

A valóság azonban az, hogy segíteni is csak azon lehet, aki hagyja, tehát aki hajlandó megragadni azokat az alkalmakat, amiket mások tálcán felkínálnak. A kérdés tehát azt, hogy mikor tudatosul mindez benned igazán, és mikor teszed meg az első lépéseket a változtatás útján.

2. Szabadulj meg attól, ami már nem kell!

A szelektálás nagyon fontos, és ebbe nem csak tárgyi, hanem a lelki dolgok is beletartoznak. Sőt, a kettő sokszor egy és ugyanaz. Sokan hajlamosak mindig mindent félretenni, mondván, hogy „egyszer még jó lesz”, de ez a legtöbbször sokkal inkább a fejlődést, a haladást akadályozza. Az egónk irányítja a raktározást, a „még több” iránti vágyat, de azt fontos tudatosítanod magadban, hogy az egód nem te vagy – az tulajdonképpen egy rajtad kívülálló dolog, de mégis annyira közeli, hogy iszonyúan nehéz tőle teljesen megszabadulnod.

Ami biztos, hogy ha tudatosabb és boldogabb szeretnél lenni, akkor a szelektálást rendszeresen meg kell ejtened, különben a dolgok, tárgyak halmozása kifejezetten hátráltatni fogja a lelki fejlődésedet.

Mit is jelent ez? Nem dobsz ki egy olyan ruhát, amit már ezer éve nem vettél fel, mert talán egyszer még jó lesz. Lehet, hogy igazad lesz, de mire felvennéd, valószínűleg sem az ízlésedhez, sem az életkorodhoz nem fog passzolni. Egyszerűen csak ragaszkodsz hozzá, mert úgy érzed, veszteség lenne megszabadulni tőle – ezt diktálja az egód!

Ehelyett sokkal tudatosabb döntés lenne, ha elajándékoznád, eladnád, és olyan ruhát vennél helyette, amit most, a jelenben is szívesen felveszel. Természetesen ez csak egy hétköznapi példa, a lényeg az, hogy arra kell koncentrálnod, ami a „mostban” van, amire jelenleg szükséged van. Minél tudatosabb vagy, annál könnyebben rájössz, hogy ezek a dolgok mennyire minimálisak, és a legkisebb mértékben kötődnek tárgyakhoz.