Ezért vagyunk nőként fogékonyabbak a mentális betegségekre

Írta: ,

Nem csoda, hogy nehezebben viseljük az életet, ha nők vagyunk: évszázadokig küzdenünk kellett azért, hogy egyenlőnek ismerjenek el minket, és még ma is hatalmas a kulturális nyomás rajtunk – ugyanannyira kell dögös szexistennőnek, jó anyának és karrierista cápának lennünk –, ráadásul a hormonjaink is rendszeres liftezésben vannak. Ez a koktél sokkal fogékonyabbá tesz minket a mentális betegségekre, nem véletlen, ha nálunk sokkal gyakoribb a depresszió, a szorongás vagy a pánikbetegség kialakulása.

Depresszió

1/4 Depresszió

Statisztikák szerint egészen biztosan kimutatható, hogy több nő lesz depressziós, mint ahány férfi. Több faktor szerepet játszhat abban, hogy miért lesz valaki beteg: a depresszió pont az a betegség, ami könnyen öröklődik, így ha a család több tagja szenvedett már tőle, valószínűleg te is hajlamos vagy rá.

Ráadásul egy egészséges nő életében is vannak olyan időszakok, amikor sokkal hajlamosabb a depresszióra, hála a jó öreg hormonoknak – ilyen például a szülés utáni periódus, menopauza vagy bármilyen olyan betegség, ami a hormonháztartás felborulásával jár.

Kimutatható, hogy a depressziósoknak más az agyi kémiájuk, mint az egészséges embereknek, és a hormonok befolyásolják ezt a kémiát, könnyebben utat engedve a legyengülésnek.

Szorongás Kép forrása: charmaineolivia.com

2/4 Szorongás

Biztos te is megfigyelted már, hogy mi nők hajlamosabbak vagyunk rástresszelni a dolgokra. Alapvetően van egy magasabb szorongás-szintünk, ami nagy részünknek állandó, és soha nem múlik el – erre még rátesz egy lapáttal az, hogy természetünknél fogva jobban aggódunk, hiszen anyai ösztöneinknek ez elengedhetetlen része.

Aztán megint belépnek a képbe a hormonális változások – még az olyan kis ingások is okozhatnak kellemetlen érzetet, mint egy másik fogamzásgátló kipróbálása, hogy a nagyobb hormonváltozással járó időszakokról ne is beszéljünk. A szorongás mind fizikai, mind mentális tünetekkel együtt jár: a folyamatos aggódás, izgulás, görcsölés mellé még ott van a remegés, a szédülés, az izzadás vagy extrém esetekben az ájulás is.

Pánikbetegség Kép forrása: charmaineolivia.com

3/4 Pánikbetegség

A pánikbetegség a szorongás egy extrém változata, de jelentkezhet attól teljesen függetlenül is. A fő különbség az, hogy míg a szorongás egy nagyjából állandósul állapot, addig a pánikrohamok néhány percig, extrém esetben néhány óráig jelentkeznek csak, ekkor viszont nagyon hevesek.

A pánikbetegség két és félszer gyakoribb nők esetében, mint férfiakéban, sőt, mi sokkal nehezebben viseljük, és olyan fajtáját szenvedjük, amely károsabb az egészségünkre. Egy kísérletben például tömegiszonytól szenvedő embereket vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a nők tünetei kétszer olyan gyakoribbak voltak, mint a férfiakéi. Mindkét nemnél a felerősödött szívverés a legfőbb tünet, mi azonban sokkal többször szenvedünk légszomjtól és szédüléstől, mint az erősebbik nem.

PTSD

4/4 PTSD

A poszttraumatikus stressz szindrómára hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint ami leginkább a férfiak, ezen belül is a katonák, vagy a fegyverekkel dolgozók sajátja. Nőként azonban még ebben is legyőzzük az erősebbik nemet – egy 25 évig zajló kutatás legalábbis ezt állapította meg. Bár a férfiak több olyan élethelyzetbe kerülnek, ami kiválthatja ezt a betegséget, a nőknél mégis többször jelentkezik, ha pedig a traumatikus helyzetek milyenségét vesszük figyelembe, nem is csoda. Míg a férfiaknál általában balesetről, egy haláleset végignézéséről, háborúról, tűzesetről vagy hasonlókról szól a fáma, addig a nők inkább a szexuális jellegű traumákat szenvedik meg, mondjuk egy nem kívánt szexuális aktust.

Nem csoda, hogy egy ilyen élmény jobban megviseli az elszenvedőt, hiszen utána gyakrabban kerül majd hasonló helyzetbe, mint egy háborúból hazatérő katona.