Ezért vagyunk nőként fogékonyabbak a mentális betegségekre

Nagy Niki
Írta: ,

Nem csoda, hogy nehezebben viseljük az életet, ha nők vagyunk: évszázadokig küzdenünk kellett azért, hogy egyenlőnek ismerjenek el minket, és még ma is hatalmas a kulturális nyomás rajtunk – ugyanannyira kell dögös szexistennőnek, jó anyának és karrierista cápának lennünk –, ráadásul a hormonjaink is rendszeres liftezésben vannak. Ez a koktél sokkal fogékonyabbá tesz minket a mentális betegségekre, nem véletlen, ha nálunk sokkal gyakoribb a depresszió, a szorongás vagy a pánikbetegség kialakulása.

Depresszió

Statisztikák szerint egészen biztosan kimutatható, hogy több nő lesz depressziós, mint ahány férfi. Több faktor szerepet játszhat abban, hogy miért lesz valaki beteg: a depresszió pont az a betegség, ami könnyen öröklődik, így ha a család több tagja szenvedett már tőle, valószínűleg te is hajlamos vagy rá.

Ráadásul egy egészséges nő életében is vannak olyan időszakok, amikor sokkal hajlamosabb a depresszióra, hála a jó öreg hormonoknak – ilyen például a szülés utáni periódus, menopauza vagy bármilyen olyan betegség, ami a hormonháztartás felborulásával jár.

Kimutatható, hogy a depressziósoknak más az agyi kémiájuk, mint az egészséges embereknek, és a hormonok befolyásolják ezt a kémiát, könnyebben utat engedve a legyengülésnek.

Szorongás Kép forrása: charmaineolivia.com

Biztos te is megfigyelted már, hogy mi nők hajlamosabbak vagyunk rástresszelni a dolgokra. Alapvetően van egy magasabb szorongás-szintünk, ami nagy részünknek állandó, és soha nem múlik el – erre még rátesz egy lapáttal az, hogy természetünknél fogva jobban aggódunk, hiszen anyai ösztöneinknek ez elengedhetetlen része.

Aztán megint belépnek a képbe a hormonális változások – még az olyan kis ingások is okozhatnak kellemetlen érzetet, mint egy másik fogamzásgátló kipróbálása, hogy a nagyobb hormonváltozással járó időszakokról ne is beszéljünk. A szorongás mind fizikai, mind mentális tünetekkel együtt jár: a folyamatos aggódás, izgulás, görcsölés mellé még ott van a remegés, a szédülés, az izzadás vagy extrém esetekben az ájulás is.