Ezért leszel szomorú a Facebook miatt

Kerekes Vivien
Írta: ,
Ezért leszel szomorú a Facebook miatt

Gondoltad volna, hogy napi szinten több, mint egy milliárd ember használja a Facebookot? Mindegy, hogy csak egy gyors üzenetváltás erejéig lépnek be, vagy fotókkal árasztják el a hírfolyamot, ennek köszönhetően az oldal ugyanis a világ legnépszerűbb közösségi hálózata lett. Ezek után logikusnak tűnne azt gondolni, hogy azért használjuk ilyen gyakran, mert valamilyen szinten jobbá teszi az életünket. Valójában viszont közel sem ez a helyzet; egy új kutatás ugyanis azzal a meglepő eredménnyel állt elő, hogy a Facebook kapcsolatban állhat a negatív közérzeteddel!

Időpazarlásnak érezhetjük a Facebookozást

Egy 2014-es felmérés szerint az emberek többsége nem is azért lép be Facebookra, hogy beszélgessen másokkal, vagy új bejegyzéseket osszon meg. Ezt pedig az is bizonyítja, hogy a felhasználóknak mindössze 9%-a él igazán szociális életet a virtuális világban, és csetel másokkal huzamosabb ideig.

Az emberek nagy része ehelyett egészen más okokból van online; játszanak, híreket olvasnak, vagy egyszerűen csak mások falát böngészik. A felmérés viszont bebizonyította, hogy ezzel jelentősen megváltozhat az emberek hangulata, mégpedig negatív irányba – pedig furcsamód ez a szimpla internetes böngészésnél nem jelentkezik.

Így amikor pedig végül kijelentkezel a Facebookból, úgy érezheted, csak vesztegetted az idődet, és semmi hasznosat nem csináltál a szabadidődben.

via GIPHY

A irigység és depresszió

Nem csak azzal ronthatja el a kedved a Facebook, ha túl sok időt töltesz rajta semmittevéssel. Egy készülő tanulmány nemrég alaposabban megvizsgálta, vajon milyen hatást vált ki az emberekből, ha az őket körülvevő online világban csupa boldog embert látnak.

A kezdőlapodon állandóan vidám nyaralós fotók, eljegyzések és izgalmas életesemények jönnek veled szembe, míg a te életed úgy tűnik, az utóbbi időben megrekedt? Ezzel nem vagy egyedül; rajtad kívül rengetegen járnak ebben a cipőben, a felmérés szerint pedig ez a helyzet könnyen válthat ki irigységet, féltékenységet.

Úgy érezheted, a te életed meg sem közelíti az ismerőseidét, ami pedig komolyabb esetekben depressziót okozhat.

De akkor miért használjuk?

Hiába az érzelmi hullámvasút, ennek ellenére a felhasználok 70%-a mégis napi szinten becsekkol a Facebookra. De vajon miért térnek vissza az emberek az online világba újra és újra, ha szomorúvá teszi őket?

Szakértők szerint ennek egy pszichológiai folyamat állhat a hátterében, amit tudományosan „affektív előrejelzésnek” neveznek. Ez lényegében azt jelenti, hogy bár a Facebookozás rossz hatással van a kedvedre, mégis azt gondolod, hogy ezúttal javítani fog a hangulatodon.

Az emberek többsége általában úgy véli, hogy 20 perc az online világban pozitív lehet rájuk nézve, hiszen például egy kis beszélgetés a barátokkal segíthet leküzdeni a stresszt. Azonban általában ennyi idő is elég ahhoz, hogy a korábban említett problémák fellépjenek.

via GIPHY

Hogy lehet megelőzni?

Ez persze nem jelenti azt, hogy a jó kedvedet kizárólag azzal őrizheted meg, hogy távol maradsz a Facebooktól! Már önmagában az is sokat segíthet, ha tisztában vagy vele, milyen hatással lehet rád a közösségi média, és megpróbálsz erre odafigyelni.

Első körben próbáld meg a Facebookozást arra az időszakra szűkíteni, amikor tényleg nincs semmi fontosabb dolgod (munka, vagy vizsgák). Másodszor pedig, semmiképp se hasonlítsd össze saját magad a netes ismerőseiddel. Az emberek általában életük legjobb pillanatait osztják meg online; a problémákat, félelmeket, veszekedéseket mindenki megtartja magának – és abban biztos lehetsz, hogy ezekből mindenkinek jutott bőven.

Az egyetlen személy, akivel összehasonlíthatod magad, az az, aki tegnap voltál, az összes többi valójában egy kicsit sem számít!

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján