Ezért jó a bűntudat a lelkednek

Jankovics Anna
Írta: ,
Ezért jó a bűntudat a lelkednek

A bűntudat nyomasztó fogalom, pedig nem kellene annak lennie. Az egészséges bűntudat kellemetlen érzés, nem nyomasztó. Az egészséges bűntudat olyan tettekre, változásokra sarkallja az embert, ami előnyére válik. Hiszen „csak” arról van szó, hogy érzékeljük „bűnünket”, melyet a bűntudat hatására igyekszünk jóvátenni, s igyekszünk azt a bűnt legközelebb nem elkövetni.

Bűntudat, lelkiismeret-furdalás nélküli világ

Ez az a világ, ami nem lenne élhető. A bűntudat, lelkiismeret-furdalás nélküli világban bármit megtehetne az ember, azaz mások rovására élne.

Jobb esetben elkülönülve, magányosan élné napjait minden ember, hiszen képtelenek lennénk érezni azt, honnan kezdődik a bűn.

Akiben nincs bűntudat, nincs erkölcsi fék, nincs etikai, erkölcsi rendszer, ezek kapcsán abban az emberben felelősségvállalás sincs.

Ez kóros – az ilyen ember lelki beteg, ahogy az ilyen „egyedeket” tartalmazó társadalom is beteg.

Mégis egyre inkább azt látjuk, hogy efelé tendál a világ…

Mindenkiben ott van

Lelkiismerete mindenkinek van. Teljesen mindegy, hogy a Föld melyik részéről való.

Ám mindenki más kultúrában, családban nő fel, így az erkölcsi normák eltérnek. Ez azt jelenti, hogy mindenkinél máshol van az a pont, aminek átlépése lelkiismeret-furdalást, bűntudatot okoz.

Már ezek a – többnyire – aprócska különbségek is komoly feszültségeket okoznak emberek, népek között. A toleranciát, béketűrést éppen ezért ebben az esetben igen komolyan kell venni.

A bűntudatot, lelki egészségben élő emberek esetében, mindig valamilyen jóvátétel követi. Olyan, melyet a társadalom, a család, a mikro- és makrokörnyezet elfogad.

A jóvátétel minősége nemcsak a bűn és bűntudat nagyságától függ, hanem adott közösség elvárásaitól is. A túlzott és az „eltüntetett” bűntudat is komoly betegségek, konfliktusok forrása lehet.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv