Ezért hazudunk, és így leplezhetjük le mások hazugságát

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Mindnyájan hazudunk, gyerekkorunk óta. Minden nap legalább egyszer elhallgatunk valamit, vagy meghamisítjuk a valóságot. Mi az oka, és hogyan leplezhető le a hazugság? Lehet-e jól hazudni? Claudine Biland A hazugság pszichológiája (Háttér Kiadó, 2009) című könyvéből válogattunk idézeteket.

Szívélyesség

„… a nők harmonikusabb társas interakcióra képesek, mivel szívesebben osztogatják a dicséreteket.

Sokan mondják, hogy a hízelgés a kölcsönös megértés záloga… Különben ha az embereket arra kérik, sorolják föl, hogy kik állnak hozzájuk közel, választásuk azokra esik, akik ügyesen tudnak bókolni.

Általános nézet, hogy a nők szívélyesebbek, segítőkészebbek, és erkölcsi szempontból nagyobb támaszt jelentenek, mint a férfiak. Ennek következménye pedig, hogy mind a nők, mind a férfiak szívesebben alakítanak ki interakciót nővel.

A hazugsághoz nélkülözhetetlen, hogy bele tudjuk élni magunkat a másik helyzetébe: mit fog gondolni, hogyan fog reagálni? Egyébként az igen jól hazudó ember egyik tulajdonsága éppen ez. És általában az empátia bír rá minket a hazugságra vagy annak enyhébb formájára, az őszintétlen bókra…”

Kóros hazudozás

„A hazugság a valóság elleni védekezés, a kóros hazudozás viszont a nyomorúságot leplezi el.

A hazugság ideiglenesen védi a kitalálóját, tehát bizonyos helyzetben megmentő lehet, a kóros hazudozás a benne szenvedő alany számára azt az érzést kölcsönözheti, hogy újból értékes, és ez az egyetlen megoldás, hogy ’elromlott imázsán’ javítson.


Másik nézőpont: Mitől hazudunk és melyek a jelei?


Az ilyen hazudozó a valóságból meríti a szükséges elemeket ahhoz, hogy egy történetet vagy kitalációt felépítsen. Saját történetét, saját kitalációját.”