Ezeket ne edd, ha hajlamos vagy a szorongásra

Írta: ,

Bárki, aki lenyomott már egy doboz jégkrémet egy rossz nap után, tudja, hogy az ember tényleg érezheti magát jobban, vagy éppen rosszabbul bizonyos ételek után. De aki szorongásra is hajlamos, még inkább oda kell, hogy figyeljen erre. Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket mindenképpen kerülj, ha nem szeretnél tovább rontani a hangulatodon!

Cukor, cukor, cukor Kép forrása: playbuzz.com

1/6 Cukor, cukor, cukor

Mindennek az az átkozott cukor az oka – és valóban, ha több cukrot eszel, az sokkal inkább leterheli a szervezetedet, és az idegsejtjeidre sincs túl jó hatással.

A Diabetologia tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magas vércukorszint gátolja az olyan fehérjék hatékony működését, amelyek a neuronjaid épségéért és szaporodásáért felelősek.

Magyarán minél több cukrot viszel be a szervezetedbe, az agyad annál inkább minimális erőbedobással fog működni, így gyakorlatilag tágasra nyitod az ajtót a depresszió és szorongás előtt.

Mesterséges édesítőszerek Kép forrása: feastingathome.com

2/6 Mesterséges édesítőszerek

Sajnos a cukor után a light üdítőknek és édesítőszerrel készült kakaóknak is búcsút kell mondanod – ezek ugyanis, bár közvetlenül nem növelik a derekad térfogatát, sem az alakodra, sem a lelki egészségedre nincsenek jó hatással.

Az aszpartám, ami egy különlegesen veszélyes édesítőszer (sajnos még a legtöbb light termékben ezt használják) csökkenti a szerotonin szintjét a szervezetedben – ez pedig hangulatingadozáshoz, fejfájáshoz, kedvetlenséghez és szorongáshoz vezet.

Vigyázz, mivel édesíted a reggeli kávédat – a legjobb megoldás, ha teljesen természetes édesítőszert veszel, mint amilyen például az eritrit.

Alkohol Kép forrása: herpaperweight.tumblr.com

3/6 Alkohol

Igen, tudjuk, mennyire jólesik egy hosszú nap után legurítani egy pohár bort, de ha ebből rendszert csinálsz, és nem csak egy pohárral, hanem kettő-hárommal is iszol, akkor rendesen kicsinálhatod a központi idegrendszeredet – azt, ami gyakorlatilag összeköti az egész testedet az érzékszerveiddel is, sőt, ez kontrollálja azt is, hogyan érzékeljük az érzelmeket.

Ha ennek a működését megzavarod, akkor könnyen hangulatingadozásaid lehetnek, és a kedved is rosszabb lesz – egyenes út a szorongás és depresszió felé.

Gyorskaja Kép forrása: halfbakedharvest.com

4/6 Gyorskaja

Egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik legalább heti egyszer fogyasztottak gyorsételt, 51 százalékkal hajlamosabbak voltak a depresszióra, mint az egészségesebb életmódot választó társaik.

Persze ez nem azt jelenti, hogy néha nem akaszthatsz le egy jó hamburgert, vagy vasárnap nem ehetsz abból a pizzából, amit a lakótársaid rendeltek, de ha túl gyakran látogatod a gyorskajáldákat, számíthatsz arra, hogy sokkal levertebb és rosszabb kedvű leszel, mintha figyelnél arra, mit eszel.

5/6 Nátriumban gazdag ételek

Sokáig az ételek nátriumtartalmával egyáltalán nem is foglalkoztunk.

Ma már tudjuk, hogy azon túl, hogy megkötik a vizet (ezzel hízást idézve elő, hogy a narancsbőrről ne is beszéljünk), a neurológiai rendszereddel is csúnya játékot játszanak a sóban gazdag ételek.

A nátrium dús kaják ezen kívül az immunrendszeredet is gyengítik, egy beteg ember pedig már alapból rosszabb lelkiállapotban van, mint egy egészséges.

Koffein Kép forrása: bloglovin.com

6/6 Koffein

Nem elég, hogy a napi egy pohár bortól meg akarnak fosztani, most még a reggeli kávét is elvennék?

Pedig a koffein bizonyítottan rossz hatással van a hangulatra, és elősegítheti a depressziót és a szorongást, úgyhogy érdemes megfogadni a tanácsokat: egy egyetemen készült kutatás szerint azok a diákok, akik napi két-három csésze kávét ittak, sokkal rosszabb hangulatról számoltak be, mint azok, akik nem kávéztak.

Ezen felül az alvási ciklusoddal is játszhat a koffein, hiszen ha túl későn veszed magadhoz, álmatlanságot okozhat, és még ha el is alszol, az alvásod minősége rámehet a kávéivásra. Ha nagyon nem akarsz lemondani a feketelevesről, akkor csak reggel fogyaszd, és igyekezz csak egy csészével inni – még akkor is jobban jársz, ha az a csésze kétszer olyan erős, mint amilyet egyébként inni szoktál.