Ezeken a változásokon te is átmész a negyvenes éveidben

Serestyén Sára
Írta: ,

Egy nő életében minden kerek szám hoz valami újat – nem csak testileg, de lelkileg is átalakulunk, és sok olyan dologgal nézünk szembe, amivel nem feltétlenül szeretnénk. Sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, amelyben a negyvenes korosztályt érintő változásokról esik szó.

Felnőnek a gyerekek Kép forrása: todaysfrugalmom.com

A negyvenes éveinkben mi tapasztaljuk meg azt, amit a szüleinknek kellett, amikor elhagytuk a családi fészket. De nem is kell ennyire messze mennünk, bőven elég az is, ha a kamasz gyerekünk már kimaradna éjszakára, hétvégén inkább alszik a barátainál, minthogy részt vegyen a családi kiránduláson és a többi.

Sok anya nehezen viseli ezt az időszakot, nem csak azért, mert a gyerekek kirepülésével egy korszak zárul le az életében – úgy érzi, hogy rá már nincs szükség, el lett bocsájtva anyai pozíciójából. Pedig erről szó sincs, hiszen a gyerekeknek mindig is szükségük lesz rá, csak másként.

Ezt az időszakot érdemes úgy kihasználni, hogy az ember valami újba kezd, legyen szó munkáról vagy egy régóta dédelgetett hobbi kipróbálásáról.

Szerettünk elvesztése Kép forrása: totally-tay.com

Legyen szó az utolsó nagyszülő vagy esetleg egy szülő elvesztéséről, ez az egyik legnehezebb krízis, amit előbb vagy utóbb sajnos mindenki átél. Egy ilyen veszteséggel ráadásul nem csak a család struktúrája rendeződik át teljesen, de saját magunk is kénytelenek vagyunk szembenézni a tudattal, hogy aki addig támaszunk volt nincs többé – végérvényesen is felnőttek vagyunk.

Fontos, hogy a családot minden ilyen megrázkódtatás után újra kell építeni, beszélgetni kell a történtekről, mert az elnyomott érzelmek később sokkal erősebb fizikai tünetekben képesek testet ölteni. Szerencse, hogy ezt az időszakot nem kell egyedül átvészelnünk, hiszen ott van a saját családunk, akikkel közösen túl tudunk jutni a nehézségeken.