Ezeken a változásokon te is átmész a negyvenes éveidben

Írta: ,

Egy nő életében minden kerek szám hoz valami újat – nem csak testileg, de lelkileg is átalakulunk, és sok olyan dologgal nézünk szembe, amivel nem feltétlenül szeretnénk. Sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, amelyben a negyvenes korosztályt érintő változásokról esik szó.

Felnőnek a gyerekek Kép forrása: todaysfrugalmom.com

1/4 Felnőnek a gyerekek

A negyvenes éveinkben mi tapasztaljuk meg azt, amit a szüleinknek kellett, amikor elhagytuk a családi fészket. De nem is kell ennyire messze mennünk, bőven elég az is, ha a kamasz gyerekünk már kimaradna éjszakára, hétvégén inkább alszik a barátainál, minthogy részt vegyen a családi kiránduláson és a többi.

Sok anya nehezen viseli ezt az időszakot, nem csak azért, mert a gyerekek kirepülésével egy korszak zárul le az életében – úgy érzi, hogy rá már nincs szükség, el lett bocsájtva anyai pozíciójából. Pedig erről szó sincs, hiszen a gyerekeknek mindig is szükségük lesz rá, csak másként.

Ezt az időszakot érdemes úgy kihasználni, hogy az ember valami újba kezd, legyen szó munkáról vagy egy régóta dédelgetett hobbi kipróbálásáról.

Szerettünk elvesztése Kép forrása: totally-tay.com

2/4 Szerettünk elvesztése

Legyen szó az utolsó nagyszülő vagy esetleg egy szülő elvesztéséről, ez az egyik legnehezebb krízis, amit előbb vagy utóbb sajnos mindenki átél. Egy ilyen veszteséggel ráadásul nem csak a család struktúrája rendeződik át teljesen, de saját magunk is kénytelenek vagyunk szembenézni a tudattal, hogy aki addig támaszunk volt nincs többé – végérvényesen is felnőttek vagyunk.

Fontos, hogy a családot minden ilyen megrázkódtatás után újra kell építeni, beszélgetni kell a történtekről, mert az elnyomott érzelmek később sokkal erősebb fizikai tünetekben képesek testet ölteni. Szerencse, hogy ezt az időszakot nem kell egyedül átvészelnünk, hiszen ott van a saját családunk, akikkel közösen túl tudunk jutni a nehézségeken.

Pre-menopauza

3/4 Pre-menopauza

A pre-menopauza a menopauzát megelőző időszak, és akár tíz évig is eltarthat. A fizikai tünetek tárháza igen széles: a menstruáció megváltozik, néha kimarad, néha kétszer jön meg egymás után, alvászavar jelentkezhet, hőhullámok, hüvelyi szárazság és szívdobogás is kísérhetik. Nem csak fizikai, de mentális tünetek is tapasztalhatóak, mint például koncentrációs zavar, szorongás, fáradság, rövid távú memória romlása.  

A menopauza minden nőt másképp érint – a hossza, a tünetek erőssége és gyakorisága eltérő lehet. Ez a változás teljesen normális, amelyet minden nő meg fog tapasztalni előbb vagy utóbb. A tünetek természetesen itt is enyhíthetőek akár gyógyszeres, gyógynövényes készítményekkel és odafigyeléssel.

Fizikai változások Kép forrása: glamupyourlifestyle.com

4/4 Fizikai változások

Negyventől még azok is számíthatnak némi súlygyarapodásra, akiknek eddig semmilyen súlyproblémájuk nem volt. Az ösztrogén szint csökkenése és egyéb hormonális változások következtében megváltozik az emésztés – és mivel a szervezet nem megfelelően bontja le a tápanyagot, ezért megnő az étvágy is. Eközben nem csak a tested, de a bőröd is változik – a kor előrehaladtával veszít a nedvességtartalmából, a szem környékén ráncosodni kezd, az ajkak elvékonyodnak, az arc beesik. 

De ne hidd azt, hogy ezek a változások csak rosszat jelentenek! Bár az idő kerekét ugyan nem tudod visszaforgatni, de ha megbecsülöd a tested, akkor meg fogja hálálni a törődést, és ha túljutsz a kerek évszám okozta első megrökönyödésen, észre fogod venni, mennyi örömet tartogat számodra az élet!