Ezeken a változásokon te is átmész a húszas éveidben

Írta: ,

Az ember folyamatosan változik, fejlődik, újabb és újabb kihívásokkal néz szembe. A gimi ajtaján kilépve erőtől duzzadva, tele reményekkel indulsz neki a felnőtt életnek – de kénytelen vagy rádöbbenni, hogy nem minden fenékig tejfel. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen minden korszaknak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Cikksorozatunkban végigjárjuk, milyen nagyobb mérföldkövek teszik izgalmassá a húszas, harmincas és negyvenes korosztály életét. Elsőként a huszonévesek kerülnek górcső alá.

Elköltözöl otthonról Kép forrása: whowhatwear.co.uk

1/5 Elköltözöl otthonról

A családi fészek elhagyása nem mindenki számára könnyű feladat. Az elköltözéssel nem csak a te életed változik meg gyökeresen, hanem a szüleidé is. Persze lehet, hogy először még nagyon vidáman állsz neki a dolognak – összeköltözöl a barátnőkkel, ami szinte minden este felér egy házibulival, vagy épp egyedül fogsz lakni, és senki nem fog szekálni. A gondok csak akkor kezdődnek, amikor rájössz, hogy elfelejtetted bediktálni a villanyóra állását, és emiatt büntetést kell fizetned, a ruháidat senki nem fogja kimosni helyetted, a hűtőben lévő aszalt paprikával pedig nem fogsz jóllakni.

Bár az elköltözés nagy kaland, ekkor tanulod meg igazán, milyen is felelősséget vállalni a saját életedért. Az érzés pedig, amikor a saját keresetedből veszed meg az albid első kiegészítőjét, felbecsülhetetlen.

Első nagy szerelem Kép forrása: tessa-barton.blogspot.com

2/5 Első nagy szerelem

Beüt az első nagy szerelem, sőt, már az összeköltözés kérdése is felmerül! Minden rózsaszín ködben úszik, úgy érzed, végre elérted az önállóság csúcsát.

Aztán telnek a hónapok, és kezd minden ellaposodni, sűrűsödnek a veszekedések, és a pillangók a hasadban mintha békává változtak volna. Túl szép volt, hogy igaz legyen?

Nem erről van szó, csupán arról, hogy az első szerelem nem feltétlenül az utolsó is egyben. Az első nagy csalódásra pedig ugyanúgy szükséged van, hogy tapasztalatot szerezz a későbbi kapcsolataidhoz.

Új barátok a láthatáron Kép forrása: buzzfeed.com

3/5 Új barátok a láthatáron

A féktelen, hajnalig tartó bulizást kezdi felváltani valami teljesen más. Egy vizsgáktól és munkától terhes időszak után sokszor inkább arra vágysz, hogy a barátnőiddel megnézzetek egy jó filmet egy üveg bor és több tucat nassolnivaló kíséretében. Nyugi, ez nem azt jelenti, hogy lassan már kötőtűvel és gomolyagokkal fog szaladgálni, csupán a kamasz hormonok kezdenek egy picit lenyugodni.

Ez az időszak sok barátság végét is jelentheti, mert akadhatnak olyan haverok, akik még nem értek el arra a pontra az életükben, ahova te már igen. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, a suli és a munka sok új és érdekes embert tartogat számodra. A régi barátaiddal pedig – ha igaz barátok – vissza fogtok találni egymáshoz, ha eljön az ideje.

Vége a sulinak Kép forrása: communities.dmcihomes.com

4/5 Vége a sulinak

Amikor befejezed a tanulmányaidat, minden megváltozik. Míg a suliban azért tanultál, hogy jó eredményeid legyenek, addig a való életben már nem feltétlenül kapsz piros pontot, ha valamit jól csinálsz.

Az első dolog, amivel szembesülsz, hogy a munkakeresés nem gyerekjáték. Egy céghez bekerülve ugyanis sokkal nagyobb felelősség hárul rád, mint az egyetemi évek alatt.

A sok nehézség ellenére ekkor tanulod meg igazán, hogy mi is az alázat, és hogy amiket teszel, nem egy vállveregetésért, hanem magadért teszed.

Fizikai változások Kép forrása: brit.co

5/5 Fizikai változások

Az idő nem csak a szokásaidon és a személyiségeden változtat, de a testeden is. Ha eddig azt gondoltad, hogy a menstruációd elviselhetetlen, akkor a húszas éveidben rá kell jönnöd, hogy most jön csak a java.

Ugyanis ilyenkor – ha akarod, ha nem – a tested felkészül az anyaságra. Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, akkor a hormonális változásoknak köszönhetően érzékenyebbé és pattanásossá válhat a bőröd.

Harminchoz közeledve pedig még egy szelet süti látványa is súlyproblémákhoz vezethet...