Ez az élet 8 fázisa, és ezt kell megtanulnod mindegyikben

Zabolai Margit
Írta: ,

Jó pap is holtig tanul, tartja a mondás, és valóban, életünk minden egyes szakasza tartogat valamilyen leckét, amivel fejleszthetjük önmagunkat. A PsychologyToday most összeszedte az élet nyolc szakaszát, és azt is, melyik során milyen képességeket kell elsajátítanunk. Neked mi most a feladatod, és hogy állsz az eddigi leckéiddel?

0-18 hónapos korig: bizalom és bizalmatlanság

Kétségtelenül szép és megindító, hogy egy apró gyermek olyan tiszta lelkiismerettel jön a világra, hogy bárkiben képes megbízni.

Ugyanakkor ez nem maradhat örökké így, hiszen életünk során rákényszerülünk arra, hogy elválasszuk a jót a rossztól.

Ezért ez az életszakasz arra szolgál, hogy kifejlesszük az alapvető bizalom és bizalmatlanság kérdését, ha csak elemi szinten is, de megtanuljuk, hogy vannak, akikben megbízhatunk, és vannak olyanok, akikben nem.

Később egy életen át tökéletesíthetjük, hogy őket megkülönböztessük egymástól.

18-36 hónapos korig: önállóság és kétely

Ez az az életszakasz, amelyben az első önálló lépéseket megtesszük, amikor kialakul a saját akarat, amikor valakitől függetlenül, a magunk döntései alapján teszünk dolgokat.

Ugyanakkor itt kell megértenünk azt is, hogy ha valamit a szabad akaratunkból teszünk, akkor annak a következményeiért is mi vagyunk felelősek, így a kétely, vagy akár a szégyen érzése is ekkor találhat ránk először.

Szintén nehéz lecke, amivel biztos, hogy majd később is meggyűlik a bajunk, de ebben a korban kezdődik a tanulás folyamata, és itt értjük majd meg az alapokat.