Tedd meg ezt a 3 lépést, és legyőzheted az érzelmi sebeidet

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Tedd meg ezt a 3 lépést, és legyőzheted az érzelmi sebeidet

Kép forrása: unsplash

Gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek ne lennének érzelmi sebei, hiszen mindenkit megbántanak időnként. Nehéz helyzet, mert sokszor a másiknak tudomása sincs arról, mit okozott, mekkora űrt és sebet hagyott maga után, ezért a legtöbbször hiába várjuk a bocsánatkérést, vagy a lelki megnyugvást. Legalábbis másoktól! Amikor felismered, hogy csak saját magadon segíthetsz, akkor az alábbi három lépést kell megtenned a teljes gyógyulás érdekében.

Első lépés: a probléma elfogadása

Az első lépés egyben a legnehezebb is, hiszen el kell fogadni a probléma meglétét, holott a legtöbbször sokkal könnyebb az egészet a szőnyeg alá söpörni – mintha nem is létezne. Egy ideig ez működik is, viszont sosem tartható hosszútávon és lelki fájdalmat sőt, akár fizikai megbetegedést is okozhat. Először tehát el kell fogadnod, hogy a lelki sebek sosem tűnnek el teljesen, akkor sem, ha idővel úgy tűnik, enyhülnek. Sajnos ott lappanganak a felszín alatt, és újra fel fognak tűnni, pl. akkor, ha valamilyen más élethelyzetben ismét padlóra kerülsz.

Ezt akár napi szinten is megfigyelheted: tegyük fel, hogy valamin összekaptál a szerelmeddel, megbántott egy aprónak tűnő dologgal. Eltelik néhány nap, minden megy a maga rendjén, majd egy teljesen más témán ismét összeszólalkoztok. Szinte észre sem veszed, de előhozakodsz a korábbi sérelmeddel, és alaposan leordítod a fejét, pedig ezt az aktuális vita igazán nem indokolná. Mindez nem is a mostani gond miatt van, hanem azért, mert felgyülemlett benned a feszültség, amit korábban nem adtál ki magadból.

Nos, ez így megy akkor is, ha sokkal nagyobb sérelmeket cipelsz magaddal, és jóval több ideig rejtegeted őket.

Második lépés: a felelősség vállalása

Tedd meg ezt a 3 lépést, és legyőzheted az érzelmi sebeidet

Az érzelmi sebekkel az a gond, hogy túlnyomó többségükben úgy érezzük, nem mi tehetünk rólunk. Azt gondolod, nincs semmi szereped abban, hogy a szerelmed bántó megjegyzéseket tett rád, hogy a főnököd becsmérelte a munkádat, vagy, hogy a barátnőd sértően reagált egy kijelentésedre. Nem állítjuk, hogy nekik nem kellett volna finomabban fogalmazni, vagy máshogy cselekedni az adott helyzetben, de egy problémát csak akkor tudsz megoldani, ha úgy gondolod, hatást tudsz gyakorolni rá. Ha rajtad kívül áll, tehát nem vállalsz érte felelősséget, akkor nem tudsz tenni semmit, csak várhatod a csodát – ami ezekben az esetekben sosem jön el. Nem kel kifogásokat, vagy éppen magyarázatot találnod arra, miért éreztél úgy, ahogy! Az érzelmek csak úgy előtörnek, nem igazán tudjuk befolyásolni őket, főleg nem rövidtávon. Azonban, ha elfogadod a saját felelősségedet az adott szituációban, mégpedig úgy, hogy nem keresel kifogásokat, akkor az már egy hatalmas lépés a megoldás felé.

Harmadik lépés: lezárás

Az érzelmi seb elfogadása és a felelősség vállalása a kezedbe helyezi a döntés lehetőségét: továbbra is cipeled magaddal a terhet, vagy így, hogy már tudod, mi váltotta ki, inkább elengeded? Természetesen utóbbi sokkal célravezetőbb. De hogyan juthatsz el idáig? Pl. úgy, hogy felkeresed azt a személyt, aki megbántott, és elmondod neki, mit gondolsz az akkori fellépéséről, illetve vázolod neki, mennyire megsértett. Az is lehet, hogy olyasvalami miatt van érzelmi sebed, amit te követtél el: nos, ebben az esetben is szinte mindig van mód a bocsánatkérésre, javításra. Fel kell térképezned, az adott helyzetből mit hozhatsz ki, mi lehet az, ami téged feloldoz.

Tedd meg ezt a 3 lépést, és legyőzheted az érzelmi sebeidet

Sajnos vannak olyan esetek, amikor nincs lehetőség a fizikális bocsánatkérésre, vagy beszélgetésre, mert pl. elhunyt az illető, vagy egyszerűen nem tudod felvenni vele a kapcsolatot. Ilyenkor az a legjobb, ha tudatosítod magadban, hogy ami történt, az a múlt szerves része, és ezen tényleg nem tudsz változtatni. Tehát ezekben az esetekben is csak az az opció marad számodra, hogy a jövődre koncentrálsz, pusztán azért, mert ami elmúlt, az már nem képezheti semmilyen formában a jelenedet.

Mindezzel a többség tisztában van, mégis nagyon sokan foggal-körömmel ragaszkodnak az érzelmi sebeikhez, hiszen az ego nagyon sérülékeny. Pedig egy valami van, ami igazán hatalmas ajándék önmagunknak: a megbocsátás. Megbocsátás a saját hibáinkért, és megbocsátás másoknak, amiért nem voltak tudatában azzal, tetteikkel és mondataikkal milyen kárt okoznak.

Képek forrása: iordani/Depositphotos.commne_len/Depositphotos.com

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv